Kamerlid Goedele Liekens (Open VLD) is gehackt. Dat meldt ze op X, het vroegere Twitter, en bevestigt ze aan onze redactie. “Alle teksten, berichten, foto’s, mijn medisch dossier, alles hebben ze kunnen bekijken. Ongeveer vier maand lang.”
In het bericht op X zegt ze dat er malware is geïnstalleerd op haar laptop, waardoor anderen konden meekijken in haar berichten en teksten. De hacking zou volgens haar zijn gebeurd via een mail die leek te komen van haar collega-Kamerlid van Vlaams Belang Steven Creyelman. “Maar die heeft er zelf niets mee te maken”, benadrukt Liekens. Zij heeft op de mail geklikt, met de gekende gevolgen.
Hij dateert van eind januari en is toen naar verschillende Kamerleden gestuurd. Dat was in de nasleep van het schandaal rond zijn broer Frank Creyelman, die door een Chinese spion betaald bleek.
“Ze hebben gewoon ingebroken in mijn computer en telefoon en hebben 3 à 4 maanden lang meegekeken en meegelezen. Zowel mijn parlementaire werk maar ook mijn privémails en andere zaken. Dat is een eng gevoel”, zegt ze.
Beveiliging
De hacking kwam aan het licht toen haar medewerkster onlangs niet meer in haar Dropbox geraakte. IT-specialisten hebben er twee dagen aan gewerkt op alles weer op orde te zetten.
Enkele weken geleden bleek dat federaal parlementslid Els Van Hoof (CD&V) ook al bespioneerd werd, in haar geval door China. Liekens stelt zich dan ook vragen bij de beveiliging van het parlement. “Cyberspionage komt vaker en vaker voor. En wij zijn daar als parlementairen duidelijk niet tegen beschermd.”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) zegt dat er verschillende pogingen zijn geweest om Belgische politici te hacken.
Na de verkiezingen moet er volgens hem een veiligheidsofficier bij het parlement worden aangesteld en moet gekeken worden of parlementsleden niet uitgerust kunnen worden met beveiligde communicatiemiddelen. Onder meer de ministers en de top van de veiligheidsdiensten beschikken nu al over telefoons die men niet kan hacken.