Op de nationale cijfers is het nog enkele dagen wachten, maar uit een rondvraag bij verschillende politiezones blijkt dat de nationale actie ‘Afleiding achter het stuur’ wellicht voor een recordaantal ingetrokken rijbewijzen heeft gezorgd. Vroeger kwam je er gewoon met een boete vanaf, nu krijg je 15 dagen rijverbod.
We weten allemaal dat het niet mag. En toch betrappen we er ons zelf soms nog op dat we naar de smartphone grijpen terwijl we aan het rijden zijn. De boetes zijn nochtans hoog, de gevaren nog veel groter. Een blik of klik op de gsm kan fatale gevolgen hebben, zeggen verkeersexperts.
Afleiding achter het stuur is volgens verkeersinstituut Vias zelfs een van de voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen: om en bij de 150 verkeersdoden per jaar kunnen toegeschreven worden aan afleiding achter het stuur, waarvan een derde door handmatig telefoongebruik.
Daarom hebben verschillende parketten in de voorbije maanden een tandje bijgestoken. Wie bijvoorbeeld in Oost-Vlaanderen, Halle-Vilvoorde of Limburg achter het stuur wordt betrapt met de smartphone in de hand, is onmiddellijk zijn rijbewijs voor 15 dagen kwijt.
Record
“In dat geval wordt de onmiddellijke inning niet toegepast”, zegt de woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. De bestuurder wordt wel gedagvaard voor de politierechtbank.
Zo werden in Limburg in de afgelopen drie maanden maar liefst 590 rijbewijzen ingetrokken. En ook bij de nationale actie “Afleiding achter het stuur’ van afgelopen dinsdag en woensdag moesten 133 bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk inleveren.
Exacte cijfers over de resultaten in het hele land worden pas volgende week verwacht, zegt de Federale Politie ons. Maar een rondvraag bij verschillende politiezones in Vlaanderen wijst in de richting van een recordaantal intrekkingen.
Schoolbus
In Blankenberge en Veurne werden bijvoorbeeld telkens 15 rijbewijzen ingetrokken. Onder meer een truckchauffeur werd daar naar de kant gehaald. Niet dat hij op zijn smartphone bezig was, maar wel omdat hij de krant aan het lezen was tijdens het rijden. (Lees verder onder het bericht)
In Turnhout werd het rijbewijs van een buschauffeur ingetrokken. Ze reed met de gsm in de hand terwijl ze met een schoolbus vol kinderen onderweg was. In Geel is een chauffeur van een lijnbus zijn rijbewijs kwijt wegens bellen achter het stuur. Hij zal zich later voor de politierechter moeten verantwoorden.
Fiets
Veel andere bestuurders kregen een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratiekosten omdat ze bijvoorbeeld aan het bellen of sms’en waren terwijl ze voor het rode verkeerslicht stonden of omdat ze aan het bellen waren op de fiets. Want dat is even gevaarlijk en dus even verboden.