Pendelaar Jeroen trok aan de noodrem nadat de trein op eigen kracht uit het station van Mechelen was gebold.© rr

Mechelen

Een dertigtal treinreizigers beleefden vrijdagmorgen een erg spannend moment. Bij het ontkoppelen van een treinstel in het station van Mechelen, liep er iets mis. Daardoor bolden enkele wagons zonder machinist uit het station. Een koelbloedige passagier kon de trein tot stilstand brengen door aan de noodrem te trekken.

Stijn Van de Sande

Het incident gebeurde vrijdagochtend omstreeks 9.30 uur. “Ik was in het station van Mechelen opgestapt om naar de VUB te sporen”, zegt Jeroen De Wachter (36). “Dat is de trein die onder meer langs Muizen en Hofstade rijdt. Maar plots begon de wagon te bollen. Dat vonden we al wat raar. Toen een medepassagier zag dat de machinist buiten stond, werd het helemaal verdacht. Toen hadden we door dat er iets niet klopte.”

De wagons rolden op eigen kracht het station uit. “Na een tijdje kwamen we tot stilstand, maar begon de trein opnieuw in de andere richting te bollen”, zegt Jeroen. “Toen we daarbij een rood licht passeerden, besefte ik dat er iets moest gebeuren. Ik liep naar de stuurcabine, maar die was op slot. Er was duidelijk niemand aanwezig. Ik heb dan maar aan de noodrem getrokken waardoor de trein tot stilstand kwam. Dat gebeurde ter hoogte van de Locomotiefstraat.”

Schrik voor aanrijding

Paniek was er niet aan boord van de wagons. “Enkele reizigers hadden door dat het niet allemaal normaal verliep, maar de meeste mensen hadden niets in de gaten. Er is dan ook nooit paniek geweest”, klinkt het. “Zelf had ik wel wat stress. Ik besefte dat er iets niet klopte en vreesde voor een aanrijding. Daarom heb ik aan de noodrem getrokken. Uiteindelijk konden we de wagon anderhalf uur later verlaten en wandelden we te voet terug naar het station.”

“Ik had wel wat stress. Ik besefte dat er iets niet klopte en vreesde voor een aanrijding. Daarom heb ik aan de noodrem getrokken”

Jeroen De Wachter

Pendelaar

Een duidelijke uitleg kregen de reizigers volgens Jeroen niet. “Het leek alsof niemand bij de NMBS precies doorhad wat er net gebeurd was. Het duurde heel lang voor we iemand van de spoorwegmaatschappij zagen. Een andere passagier belde meteen naar de NMBS, maar werd nooit teruggebeld. Het duurde ook erg lang vooraleer we de trein mochten verlaten. We kregen toen wel nog een flesje water en een zakje koekjes.” (lees verder onder de foto)

De reizigers konden ter hoogte van de Locomotiefstraat uitstappen.© rr

Volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols ging het mis toen een treinstel ontkoppeld werd. “Dat gebeurt om treinen op te splitsen en is dan ook een heel gangbare procedure, maar toch is er iets foutgelopen”, klinkt het. “Er zal nu een onderzoek opgestart worden om te achterhalen hoe het treinstel op eigen kracht en zonder machinist uit het station kon bollen. Want het spreekt voor zich dat dit normaal niet mag gebeuren.”

Treinverkeer stilgelegd

Volgens Crols traden de veiligheidsprocedures meteen in werking. “Aangezien het incident zich voordeed op de lijn tussen Mechelen en Leuven, vlak bij Muizen, werd het treinverkeer op die lijn een tijdlang volledig stilgelegd. Reizigers die tussen Leuven en Mechelen wilden sporen, moesten omrijden via Antwerpen of Brussels Airport Zaventem. Van zodra het kon, werden de inzittenden uit trein geëvacueerd. Het ging om zo’n dertig reizigers.

Enkele uren na het opmerkelijke incident, rond 12.30 uur, kon het spoorverkeer op de betrokken lijn tussen Leuven en Mechelen hervat worden.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....