Het Griekse eiland Santorini, bekend van z’n typische witte huisjes en blauwe daken, heeft er een topattractie bij. Een wildwaterparadijs, pal in het toeristisch centrum. Op sociale media is het alvast een hit. Al is er één groot probleem: het blijkt niet te bestaan.

Thierry Goeman

Vandaag om 18:00

Santorini ligt op nog geen vier uur vliegen van Brussel en is een populaire bestemming voor Vlamingen deze zomer. Niet te duur, lekker eten en altijd mooi weer. Een aanrader voor wie nog niets geboekt heeft voor juli of augustus. En dit jaar heeft het vakantieparadijs er een unieke attractie bij, zo tonen foto’s op sociale media. Een heus wildwaterparadijs met gigantische glijbanen die vertrekken vanuit de typische witte huisjes op de bergflanken. Maar ook leuke bars langs de wildwaterbaan, bubbelbaden en noem maar op. Dolle pret onder een stralende zon, dus.(Lees verder onder de foto)

De wildwaterbaan zou vertrekken van tussen de witte huisjes die op alle foto’s van Santorini staan.© fb

De foto’s circuleren op sociale media en zijn al bijna een miljoen keer bekeken. Maar in de catalogussen en op de websites van de grote touroperatoren wordt er vreemd genoeg met geen woord over gerept.

LEES OOK. “800 kilometer rijden, en zonder dure péage”: de Vlaming heeft een nieuwe favoriete autobestemming

Artificiële intelligentie

De attractie blijk namelijk gewoon weg niet te bestaan. Alles is fake, behalve Santorini zelf. De foto’s zijn gemaakt via artificiële intelligentie (AI). De foto’s zouden van de hand van de Indische architect Harshdeep Arora zijn. Hij specialiseerde zich in AI en liet zijn fantasie al op verschillende steden los.

LEES OOK. Het land waar toerisme met een derde steeg in één jaar: “Ik herkende de plek niet meer waar ik zo van was gaan houden”

Voor touroperatoren is de stunt weinig verrassend. Volgens hen is het niet de eerste keer dat foto’s worden gepimpt. Al zijn ze in dit geval ronduit misleidend. “We hebben hier enkele meldingen van ontvangen”, zegt Koen van den Bosch, CEO bij de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). “De reisprofessionals, zowel reisagenten en reisorganisatoren, kennen hun bestemmingen en volgen alle nieuwigheden op. Ze hebben dit snel weten te plaatsen als fake news en konden de klanten correcte informatie geven”

Populair bij Vlamingen

“Santorini heeft die upgrade overigens niet nodig. Het is mooi en populair genoeg zoals het echt is”, zegt Piet Demeyere van TUI. Bij zijn weten zijn er nog geen specifieke vragen gekomen van klanten van TUI over het wildwaterparadijs of van reizigers die deze zomer absoluut naar Santorini wilden gaan omwille van de nieuwe attractie. Ook zonder de AI-wildwaterbaan in Santorini blijven de Griekse eilanden een van de populairste vakantiebestemmingen voor Vlamingen deze zomer. Al toon je de foto’s beter niet aan je kinderen om geen valse verwachtingen te scheppen.

De beelden lijken echt, maar zijn volledig gegenereerd met AI.© fb

© fb

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....