Zellik

De brand die vrijdagnamiddag was uitgebroken in een bedrijfsloods in de Frans Schachtstraat in het Vlaams-Brabantse Zellik is onder controle en de brandweer is aan het nablussen. Dat meldt de gemeente Asse vrijdagavond. Dat nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen en de schade aan de loods is aanzienlijk. Gewonden zijn er weliswaar niet gevallen.

De hulpdiensten ontvingen kort na 16.30 uur een oproep voor een brand in een bedrijf in de Frans Schachtstraat. Het vuur ontstond bij de firma op de hoek met de Molenbeekdal. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. In die loods liggen auto-onderdelen opgeslagen. In het pand was vroeger de fabriek van Eddy Merckx-fietsen gevestigd en nadien Shelf Service.

“Wat er zich precies in de loods bevindt, is onduidelijk”, zei Wouter Jeanfils van de brandweerzone Vlaams-Brabant West in de vooravond. “We probeerden het gebouw te betreden, maar de brand was te hevig waardoor er van buitenaf geblust moet worden. Het zou gaan om auto-onderdelen, waaronder ook banden. Dat is ook onmiddellijk een verklaring voor de dikke zwarte rook. Volgens de eerste berichten is er evenwel geen sprake van slachtoffers.”

Overslag

De brandweer had er wel alle moeite mee om het vuur onder controle te krijgen te krijgen. Daarom werd er opgeschaald om extra middelen ter plaatse te krijgen en werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) coördineerde de interventie mee vanuit de brandweerkazerne in Asse. Zowel hij als de brandweer bevestigden dat een overslag naar de aanpalende firma’s AYAM Food en Depannage Steps voorkomen kon worden. Het getroffen gebouw stortte wel al gedeeltelijk in.

Groothandel

“Volgens wat ik hoor, flakkert het vuur telkens opnieuw hevig op”, vertelde Martine Kroes, die met haar firma vroeger gevestigd was in een aanpalende bedrijfsloods. Daar bevindt zich nu AYAM Food, een groothandel gespecialiseerd in producten uit het Midden-Oosten voor zowel horeca als winkels. Kroes zelf heeft een autoveiling. “Wij huren in dat gebouw wel nog een kantoorruimte met daarin zaken zoals een kopieermachine, een computer en onze boekhouding. Voorlopig afwachten dus of we dat verloren zijn. De laatste wagens hebben we enkele maanden geleden uit de loods gehaald. Sinds de coronaperiode werken wij voornamelijk van thuis uit.”

Rook

“De gemeentelijke fase van het rampenplan werd opgestart om de juiste mensen ter plaatse te krijgen”, verklaart burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). “Maar van evacuaties is geen sprake. Wel worden buurtbewoners en automobilisten op de Brusselse ring en E40 aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Het klopt dat alle aanwezige arbeiders zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen waardoor er geen gewonden vielen. Een overslag naar de aanpalende firma’s kon worden vermeden.”

Opgelet met roetdeeltjes

Omstreeks 21 uur kwam het bericht dat de brandweer de brand onder controle had. Het nablussen zal vermoedelijk wel nog enkele uren in beslag nemen.

Intussen krijgen de omwonenden van het gemeentebestuur raad over de roetdeeltjes die door de brand verspreid zijn. “Door de grote rookpluim is er geurhinder en kan het zijn dat u roetdeeltjes aantreft in de omgeving van de woning. Groenten en fruit uit de tuin dient u goed af te spoelen. Materiaal, zoals tuinmeubelen of kinderspeelgoed, dat buiten staat en waarop u roet terugvindt, kan u met een sopje afwassen. Roetdeeltjes kan u best met handschoenen oprapen en bij het restafval gooien. Nadien ook goed de handen wassen.” (TV, blg)

© Brandweer Brussel

© Annelies Van Roy

© Annelies Van Roy

© Johan Colson

© Salma Bae/Facebook

© Johan Colson

© Vlaams-Brabant West

© Brandweer Brussel

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....