© REUTERS

De Taiwanese president Lai Ching-te heeft zondag gezegd dat hij bereid is om met China samen te werken om “wederzijds begrip” en “verzoening” te bereiken. China hield van donderdag tot zaterdagochtend grootschalige militaire oefeningen rond Taiwan.

Bron: BELGA

Gisteren om 18:35

In een toespraak tijdens een evenement georganiseerd door zijn partij, de Democratische Progressieve Partij (DPP), verwees Lai naar zijn inaugurele rede waarin hij zei dat “vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan noodzakelijk zijn voor de veiligheid en welvaart in de wereld”.

In deze toespraak “riep ik China ook op om samen met Taiwan de belangrijke verantwoordelijkheid voor regionale stabiliteit op zich te nemen”, vervolgde hij.

“Ik kijk ook uit naar het versterken van wederzijds begrip en verzoening door middel van uitwisselingen en samenwerking met China (…) en het toewerken naar een positie van gemeenschappelijke vrede en welvaart”, zei Lai. “Elk land dat onrust veroorzaakt in de Straat van Taiwan en de regionale stabiliteit ondermijnt, zal niet worden geaccepteerd door de internationale gemeenschap.”

Lai werd maandag ingehuldigd als president van Taiwan, onder het toeziend oog van Peking, dat het eiland beschouwt als een van zijn provincies. China nam aanstoot aan de inaugurele rede van de nieuwe Taiwanese president.

Uit verzet tegen de woorden van Lai Ching-te voerde China op donderdag en vrijdag 48 uur lang militaire manoeuvres uit rond Taiwan.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....