Enkele (ex-)personeelsleden doen hun beklag over het toxisiche gedrag van een medisch diensthoofd.© RR

Geel

Een arts zorgt volgens een aantal (ex-)medewerkers van het Ziekenhuis Geel door zijn toxisch gedrag voor een onhoudbare werksfeer. Het diensthoofd zou erg opvliegend zijn en verpleegkundigen, jonge artsen(-in-opleiding) en soms zelfs patiënten de huid vol schelden.

Hans Otten

Verschillende medewerkers en ex-personeelsleden doen in Het Laatste Nieuws hun verhaal over de manier waarop een gezaghebbend arts, die op zelfstandige basis aan Ziekenhuis Geel verbonden is, voor een onaangename werksfeer zorgt. Volgens hen doet hij zijn medische vak uitstekend en levert hij veel inspanningen om zijn patiënten te helpen, maar kan hij niet zo goed om met de stress die zijn functie met zich mee brengt. Dat reageert hij dan af op de verpleegkundigen die hem bijstaan of op de jonge beginnende artsen op de afdeling.

Dat uit zich vooral in verbaal agressief gedrag. Zo zou hij geregeld uitbarsten in gebrul of de personeelsleden op intimiderende wijze uitschelden. Het zorgt er voor dat er onder het personeel zekere angst heerst om met hem samen te werken. Volgens de getuigenissen is er ‘iedere maand wel iemand die hij met zijn gebrul en getier aan het huilen brengt’. In sommige gevallen zochten ‘slachtoffers’ ander werk.

Tientallen klachten

Volgens de personeelsleden die hun verhaal doen, zijn er in de voorbije jaren al tientallen klachten via de geijkte kanalen bij de directie van het ziekenhuis ingediend. Dat leidde in het verleden al tot verzoeningsgesprekken en zelfs een maatregel dat er tijdlang geen assistenten op zijn afdeling mochten werken. Maar de feiten blijven zich nog altijd voordoen.

Ziekenhuis Geel wenst niet op dit concrete verhaal in te gaan, maar benadrukt dat (psychologisch) grensoverschrijdend gedrag in het ziekenhuis nooit aanvaardbaar is. Om die zaken te melden, is er voor zowel medewerkers als artsen een online systeem uitgewerkt, of kunnen zij een gesprek vragen met een vertrouwenspersoon. “Bij iedere melding gebeurt ook een opvolging”, klinkt het. “Deze opvolging is mogelijk niet altijd even zichtbaar voor degene die een melding maakt, maar een opvolging gebeurt er wel degelijk. Daarnaast worden in opvolging van meldingen en na onderzoek, acties ondernomen voor zover de wet ons dat toelaat.” Recent zouden de sociale partners, ziekenhuisbestuur, de artsen (via de Medische Raad) en de directie nog een gemeenschappelijk gedragskader goedgekeurd om het welzijn en de rechtszekerheid van artsen en medewerkers te versterken.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....