Antwerpen

De Antwerpse politica Liselotte Dupont (Open Vld) heeft dinsdag bot gevangen in het kort geding dat ze aanspande tegen TikTok. Ze mag van de sociale media-app haar video’s niet meer promoten en eiste een opheffing van die maatregel, maar de rechtbank ging daar niet op in.

Liselotte Dupont deelt dagelijks filmpjes over hoe haar dag eruitziet, wie ze is en hoe ze in de samenleving staat. Ze post ook actief video’s in het kader van haar verkiezingscampagne om haar naambekendheid en achterban te vergroten. In april promootte ze een zestal filmpjes, waarna TikTok op 2 mei besliste dat ze geen enkele video meer mag promoten op haar account. Die maatregel geldt liefst tien jaar, tot 22 april 2034.

LEES OOK. Antwerpse advocate is nieuw witte konijn bij Open VLD: “Hervormingen om justitie efficiënter te maken dringen zich op”

De politica stapte naar de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en eiste via een kort geding de opheffing van de maatregel. De politica stelde dat haar recht op vrije meningsuiting was geschaad, maar daar oordeelt de rechtbank nu anders over. Die oordeelde dinsdag dat ze nog altijd haar grondrechten ten volle kan uiten op haar publiek account door het posten van video’s met of zonder politieke inhoud. TikTok schorste enkel de betalende promotiefunctie, omdat de gebruiksvoorwaarden niet toelaten video’s met politieke inhoud te verspreiden. Er zijn volgens de rechtbank geen aanwijzingen dat TikTok deze gebruiksvoorwaarden ongelijk toepast.

“Het inwilligen van haar eis om de promotiefunctie zonder meer open te stellen, zou haar ook een ongelijk voordeel opleveren tegenover andere verkiezingskandidaten die de gebruiksvoorwaarden moeten naleven en die zich voor hun campagne moeten beperken tot hun publiek account, zonder bijkomende betalende promotie”, stelde de rechtbank nog. De eis van Dupont werd bijgevolg afgewezen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....