Dick Schoof zei dinsdag in een persconferentie dat hij ‘premier van alle Nederlanders’ wil zijn. Als baas van de NCTV werd hij gewaarschuwd dat burgers online volgen via nepaccounts waarschijnlijk niet mocht.
“Hoe kijkt u ernaar dat u burgers hebt laten volgen terwijl dat juridisch helemaal niet houdbaar was?” vroeg journalist Merel Ek hem.
Schoof antwoordde dat daar met de Tweede Kamer uitvoerig over is gecorrespondeerd en onderzoek naar is gedaan. “Daar verwijs ik naar,” zei hij.
Is dit nu de gezamelijke keuze van de PVV-BBB-NSC en VVD?
Ik kan mij niet voorstellen dat er geen andere kandidaat is die voor een nieuwe bestuurscultuur kan zorgen waar transparantie voorop staat.
Gezien zijn verleden, lijkt hij me daarvoor ongeschikthttps://t.co/DsG5ZHctrH pic.twitter.com/EXkHiQZK23
— Marc van der Vegt (@VegtDoor) May 28, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
‘Te zwaar’ en ‘te negatief’
Dat is natuurlijk heel summier, reageerde Ek. “Hoe kijkt u daar zelf op terug, dat u dat heeft toegestaan?” vroeg ze.
Ik verwijs naar datgene wat er door de bewindslieden die op dat moment verantwoordelijk voor mij waren over is gezegd, herhaalde Schoof.
Tom Staal van GeenStijl wees erop dat er nog meer onderzoeken en rapporten zijn. Zo bemoeide hij zich in 2015 actief met een onderzoek naar de nationale crisisbeheersing na de ramp met de MH17. Schoof vond een aantal conclusies ‘te zwaar’ en ‘te negatief’ en liet die herschrijven.
Transparantie
Dit kabinet heeft het over transparantie en nieuwe bestuurscultuur, zei Staal.
“Ook hier verwijs ik naar het feit dat daar uitvoerig over is gecorrespondeerd,” begon Schoof, terwijl Staal vroeg waarom hij niet gewoon antwoord geeft.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…