All Eyes On Rafah. Het zijn de woorden die de afgelopen dagen al miljoenen keren gedeeld werden op sociale media na een erg dodelijke, Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp in het zuiden van de Gazastrook.
Heb je een account op Instagram, dan ben je het beeld ongetwijfeld al tegengekomen. Een groot tentenkamp met daarbij de woorden “All Eyes on Rafah”. Het beeld gaat al langer mee, maar werd in de afgelopen 24 uur opnieuw opgepikt. Onder meer celebs zoals model Bella Hadid en Bridgerton-ster Nicola Coughlan deelden het, maar ook op de sociale media van onze BV’s is het beeld in groten getale te zien. In totaal werd het al meer dan 37 miljoen keer gedeeld op Instagram.En dat aantal stijgt snel. (Lees verder onder de foto)
Het vluchtelingenkamp van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, werd zondag het doelwit van een Israëlische luchtaanval. Volgens het leger ging het om een “precisiebombardement” waarbij twee Hamas-kopstukken om het leven kwamen. Maar bij de aanval vielen in totaal al zeker 45 doden, waaronder veel vrouwen en kinderen. Ook zorgde de aanval voor een grote brand, waarbij meer dan 240 gewonden vielen. Israël zei dat het de aanval zou onderzoeken en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval later “een tragisch incident”. Maar in de nacht van maandag op dinsdag vielen er opnieuw 21 doden bij nieuwe Israëlische aanvallen ten westen van Rafah.
De aanval zorgt internationaal voor veel verbolgenheid. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zei “geschokt” te zijn, de Franse president Macron is “verontwaardigd” en zelfs in het Witte Huis zijn ze “diep getroffen” door de aanval op Rafah. (lees verder onder de video)
Richtlijnen sociale media
De slogan “All Eyes on Rafah” (alle ogen gericht op Rafah) zou initieel gedeeld zijn geweest door Rick Peeperkorn, directeur van het Kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bezette Palestijnse gebieden. Hij sprak de woorden al uit in februari nadat Netanyahu een evacuatieplan voor Rafah liet opmaken door geplande aanvallen op de regio.
De woorden moeten mensen wereldwijd aansporen om niet weg te kijken van wat er in Rafah aan het gebeuren is. In de stad zochten meer dan een miljoen mensen onderdak nadat ze wegvluchtten van zware gevechten in andere delen van de Gazastrook. Nu ze ook daar onder vuur genomen worden door Israël hebben zij volgens mensenrechtenorganisaties geen kant meer om op te gaan.
De slogan werd daarna door heel wat humanitaire organisaties gedeeld en ook de hashtag #alleyesonrafah leeft op verschillende sociale media-platformen. Waar het beeld dat nu veelvuldig gedeeld wordt precies vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Experten zijn het er wel over eens dat het naar alle waarschijnlijkheid een beeld is dat gemaakt werd met kunstmatig intelligentie. Mogelijk koos de maker daarvoor omdat heel wat echte beelden van de situatie in Rafah, en de rest van de Gazastrook, verwijderd of geblokkeerd worden door de grote sociale netwerk-platformen. Beelden van geweld gaan vaak in tegen hun richtlijnen en zijn dus niet toegestaan op onder meer Instagram en Facebook. Maar op het AI-beeld is niets controversieel of gewelddadig te zien, maar het brengt wel de krachtige boodschap over.