Franse archeologen hebben negen grote graven blootgelegd met daarin de overblijfselen van tientallen paarden die zo’n 2.000 jaar geleden stierven. De vondst wordt als zeer uitzonderlijk beschouwd.
Gisteren om 21:40
De 28 hengsten, allemaal ongeveer zes jaar oud, waren kort na hun dood begraven, elk in een kuil. Ze werden op hun rechterzijde gelegd met hun hoofd naar het zuiden gericht. Vlak bij lag een graf met de stoffelijke resten van twee honden, met de hoofden naar het westen gericht.
Deskundigen van het Franse Nationale Instituut voor Preventief Archeologisch Onderzoek (Inrap) zeggen dat koolstofdatering de overblijfselen plaatst rond het einde van de Romeinse verovering. Ze onderzoeken de botten nu verder om vast te stellen of de dieren zijn begraven nadat ze waren gedood in de strijd of als onderdeel van een complex ritueel. Want het kan geen toeval zijn dat het allemaal om hengsten gaat.
De ontdekking kwam er toen archeologen een 5de tot 6de-eeuwse vindplaats in Villedieu-sur-Indre, in Midden- Frankrijk, aan het blootleggen waren. Ze ontdekten daar gebouwen, sloten en een middeleeuwse weg. De eerste blootgelegde put bevatte tien paardenskeletten. De dieren, die slechts 1,2 meter lang waren – wat destijds typerend was voor Gallische paarden – waren zorgvuldig begraven. Mooi in rijen. (lees verder onder de foto’s)
Isabelle Pichon, hoofd van het archeologisch team, noemde de vondst “buitengewoon maar ook een groot mysterie”. “We denken dat ze, wegens de plaats waar ze begraven lagen, verband hielden met de Gallische oorlogen die Julius Caesar in de eerste eeuw voor Christus voerde, maar dit is nog steeds slechts een theorie”, zei ze.
“We weten dat er een belangrijke veldslag heeft plaatsgevonden en dat het Romeinse leger niet ver hier vandaan is gepasseerd, maar we hebben zo weinig bewijsmateriaal en tot nu toe hebben we niets gevonden dat wijst op hoe ze zijn omgekomen. We kunnen echter niet uitsluiten dat het om een rituele begrafenis ging, ook al zijn er geen voorwerpen bij de paarden begraven.”