Al miljoenen jaren hebben mensen tien vingers, maar dat is volgens wetenschappers van de Universiteit van Cambridge niet genoeg. De “derde duim” moet het openen van flessen, het vasthouden van kaarten en het pellen van een banaan vergemakkelijken.
Een flesje openen met één hand of een banaan pellen terwijl je in de andere hand iets vast hebt, het is niet evident. Maar daar hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge een antwoord op gevonden: een derde duim. Concreet gaat het om een bestuurbare prothese die aan de rand van de rechterhand wordt bevestigd.
Uit het onderzoek bleek dat de vrijwilligers die de prothese uittestten, de derde duim snel gewoon worden. En dat zorgt ervoor dat onze motorische capaciteiten verder zouden kunnen gaan dan wat we tot nu toe altijd gekend hebben.
Het onderzoek werd geleid door Tamar Makin, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Cambridge, en gepubliceerd in Science Robotics. De onderzoekers denken dat de duim vooral waardevol kan zijn voor geamputeerden die bijvoorbeeld een arm hebben verloren en moeite hebben met het uitvoeren van alledaagse taken met slechts één hand.
“Technologie verandert onze definitie van wat het betekent om mens te zijn”, zeggen ze in hun artikel.