Ondanks haar jeugd en het scepticisme van de heersende elite, slaagde Jeanne erin om het vertrouwen van Karel VII, de dauphin van Frankrijk, te winnen. Gekleed in een harnas en met een zwaard in de hand, leidde ze het Franse leger naar een reeks verbluffende overwinningen tegen de Engelsen. De meest opmerkelijke hiervan was de bevrijding van Orléans in 1429, een keerpunt in de Honderdjarige Oorlog die de weg vrijmaakte voor de uiteindelijke kroning van Karel VII in Reims.
Maar het succes van Jeanne maakte haar ook tot een doelwit. In 1430 werd ze gevangengenomen door de Bourgondiërs, bondgenoten van de Engelsen, en uitgeleverd aan haar vijanden. In een schijnvertoning van een proces werd ze beschuldigd van ketterij en op 30 mei 1431, op slechts negentienjarige leeftijd, werd ze levend verbrand op de brandstapel. Haar laatste woorden waren een getuigenis van haar geloof: “Jezus, Jezus, Jezus.”
Jeanne d’Arc werd postuum vrijgesproken van alle beschuldigingen in 1456 en heilig verklaard in 1920. Haar verhaal blijft een inspiratiebron, niet alleen voor Katholieken, maar voor iedereen die gelooft in de kracht van geloof, moed en onwrikbare toewijding aan een rechtvaardige zaak. In een tijd waarin traditionele waarden onder vuur liggen en onze identiteit voortdurend wordt aangevallen, herinnert Jeanne ons eraan dat ware kracht komt van binnenuit en dat, ongeacht de obstakels, de waarheid en gerechtigheid altijd zullen zegevieren.
Terwijl wij vandaag de heilige dag van Jeanne d’Arc vieren, laten we haar leven en haar offers gedenken. Zij is een ware heldin, een symbool van onze katholieke waarden, en een voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer men zijn leven toewijdt aan het hogere goed. Jeanne d’Arc leefde en stierf voor haar geloof, en haar erfenis blijft ons inspireren om standvastig te blijven in onze eigen overtuigingen, ongeacht de tegenstand die we tegenkomen.
Laten we haar voorbeeld volgen en nooit vergeten dat één persoon, gewapend met geloof en moed, de loop van de geschiedenis kan veranderen.