Het is altijd een spektakel wanneer een lid van het Koninklijk Huis in aanvaring komt met de politiek. Prinses Laurentien heeft voor opschudding gezorgd met haar nieuwe methode voor het afhandelen van de toeslagenaffaire. Het ministerie van Financiën is er niet blij mee en heeft de methode stopgezet. Dit wringt heerlijk met de Grondwet en toont de spanningen tussen koninklijke invloed en politieke verantwoordelijkheid.

Prinses Laurentien introduceerde een snellere en menselijkere methode om schade vast te stellen voor gedupeerde ouders. Haar Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH) gebruikt ‘luisterende schrijvers’ om de verhalen van slachtoffers op te tekenen. Deze aanpak heeft geleid tot tevredenheid bij de gedupeerden, die het gevoel hebben dat ze eindelijk gehoord worden en een punt kunnen zetten achter hun leed.

Maar hier komt de kink in de kabel: de uitgekeerde bedragen via de methode-Laurentien zijn aanzienlijk hoger dan wat het ministerie normaal zou uitkeren. Gemiddeld krijgen ouders via deze route zo’n 128.000 euro, en dat is Financiën een doorn in het oog. De dubbele compensatie en de hogere bedragen leiden tot steeds meer tandenknarsen bij het ministerie.

Het is ongebruikelijk dat een lid van het Koninklijk Huis zo openlijk in aanvaring komt met het kabinet, dat ook nog eens ministerieel verantwoordelijk is voor haar daden. De videoboodschap van Laurentien waarin ze de ophef betreurt, maakt de situatie alleen maar pikanter. “Deze ophef is vervelend en raakt ons,” zegt ze. En dat is een understatement.

Dit moeten we niet willen! Een lid van het @koninklijkhuis – Rutte is ministerieel verantwoordelijk – vecht in het openbaar een ruzie uit met het kabinet. Prinses Laurentien – gezicht op onweer – reageert in een video van 13 (!) minuten. “Deze ophef is vervelend en raakt ons”.

De confrontatie tussen prinses Laurentien en het ministerie van Financiën laat zien hoe de belangen van burgers soms in de knel komen door politieke en bureaucratische obstakels. Het is een herinnering dat zelfs in een monarchie als de onze, waar de politiek de boventoon voert, koninklijke invloeden nog steeds voor opschudding kunnen zorgen. En laten we eerlijk zijn, dat is precies het soort drama dat we allemaal wel eens willen zien.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? “EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat.” De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

Het is duidelijk dat dit niet het laatste is wat we hierover zullen horen. De botsing tussen de prinses en het ministerie heeft de aandacht getrokken en zal ongetwijfeld nog veel stof doen opwaaien. Een ding is zeker: dit verhaal is nog lang niet afgelopen, en het belooft nog veel meer koninklijk vuurwerk. Want gezien onze staatsrechtelijke verhoudingen moeten we ons nu afvragen: hoe gaat het kabinet hiermee om? Prinses Laurentien is immers lid van het Koninklijk Huis. Het kabinet moet hier op één of andere manier manier mee omgaan… want Rutte is ministerieel verantwoordelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....