Er zijn vrijdagvoormiddag drie mensen gewond geraakt na een mesaanval in Mannheim, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Onder de slachtoffers onder andere een agent en een bekende islamcriticus. De dader werd na de schermutseling door de politie neergeschoten.

Vandaag om 13:47

De 59-jarige extreemrechtse activist Michael Stürzenberger werd vrijdag rond 11.35 uur neergestoken op het centrale marktplein van de stad, waar hij aanwezig was om te spreken op een bijeenkomst van de anti-islambeweging Pax Europa. Hij werd er aangevallen door een man met een mes die ook nog andere mensen in de buurt viseerde. (Lees verder onder de foto)

Michael Stürzenberger tijdens een eerdere bijeenkomst in maart van dit jaar.© IMAGO/Daniel Kubirski

Omstanders probeerden de aanvaller tegen te houden, maar de dader wist zich los te maken en stak vervolgens ook nog een opgetrommelde agent in de rug. Uiteindelijk werd de dader neergeschoten door een andere agent, melden Duitse media. Over zijn motief is nog niets bekend, al is het niet onwaarschijnlijk dat de politieke activiteiten van Stürzenberger een rol speelden.

Over de ernst van de verwondingen van beide slachtoffers en de dader werd voorlopig niets officieel bekendgemaakt, al zou de agent er volgens Duitse media slecht aan toe zijn. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en het treinverkeer in de regio is tot nader order stilgelegd.

Tegen bouw moskee

Stürzenberger is een politieke activist die een tijdje perswoordvoerder was van de christendemocratische CSU en voorzitter van de inmiddels opgeheven kleine partij ‘Die Freiheit’. Hij is auteur van een islamofobe blog en lid van Pax Europa. Hij werd in heel Duitsland bekend door een burgerinitiatief tegen de bouw van een moskee in München. Hij werd in het verleden al twee keer veroordeeld: één keer omwille van het beledigen van een agent, één keer omwille van het aanzetten tot haat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AP

© AP

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....