Foto: Unsplash/Aman Chaturvedi
De 63-jarige Ems overleed vijf dagen na een bloedtransfusie aan bloedstolsels in longen en been. Dit geval werd gemeld bij Sanquin, maar de bloedbank verzweeg de melding, weet De Andere Krant.
“Ik ben ervan overtuigd dat de embolieën in haar longen en been een direct gevolg zijn geweest van de transfusie,” zegt verpleegkundige Jenny Marskamp tegen de krant.
Haar echtgenote Ems, die niet gevaccineerd was tegen corona, overleed op 25 januari vorig jaar.
Klacht
Toen ze een bloedtransfusie nodig had, vroegen ze artsen en Sanquin om een transfusie met ongevaccineerd bloed. De artsen en bloedbank wilden daar niet aan meewerken. ‘Alle bloed is veilig’, zo werd beweerd.
Ems had toch echt een bloedtransfusie nodig en kreeg in januari 2023 vier zakken bloed toegediend. Kort daarna werd ze kortademig en met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek dat ze centimeters lange longembolieën had en een trombosebeen. Ze overleed enkele dagen later.
Jenny diende een maand later een klacht in bij het ziekenhuis en Sanquin. Ze liet in het ziekenhuis een filmpje van emeritus hoogleraar Pierre Capel over bloedstolsels zien aan artsen. Eén van hen zat met tranen in de ogen te kijken.
De beerput moet open
Sanquin ‘maakte zich er vanaf’ met de opmerking dat bij Ems vermoedelijk een ‘transfusiereactie’ was opgetreden.
Donorarts Trudy van den Berg, die jarenlang bij Sanquin heeft gewerkt, zag in het meldsysteem TRIP (Transfusie- en Transplantatiereacties in Patiënten) dat hiervan geen melding is gemaakt. Bovendien is een longembolie geen bekende transfusiereactie, stelt Van den Berg.
“De beerput moet open. Sanquin probeert deze casus onder de pet te houden,” zegt Jenny tegen De Andere Krant.
Sanquin was niet bereikbaar voor commentaar.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…