© rr

In Italië is een 27-jarige Nederlandse toerist gearresteerd wegens het bekladden met graffiti van een eeuwenoude muur. De Italiaanse autoriteiten reageerden woedend op het incident.

Bron: De Telegraaf

Gisteren om 17:34

De Nederlander bracht de vernieling aan op de muur van een Romeinse domus – een stadswoning voor de rijkere klasse – in Herculaneum. Die stad uit de oudheid was gelegen tussen Napels en de Vesuvius. De stad werd bij de uitbarsting van die vulkaan in 79 na Christus bedolven door een negentien meter dikke laag lava en as.

De man werd zondagavond opgepakt nadat eerst veiligheidspersoneel en daarna de Italiaanse politie op de hoogte werd gebracht van het vandalisme. Hij werd inmiddels formeel beschuldigd van het beschadigen van artistieke werken.

“Idiotie”

De man zal zich moeten verantwoorden voor de rechter, maar de Italiaanse minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano nam al een voorschot op wat de man te wachten staat. “Ook de restauratiewerkzaamheden aan het werk zal hij uit eigen zak moeten betalen”, klinkt het woedend. “Opnieuw zijn onze culturele bezittingen het slachtoffer van onbeleefdheid en idiotie.”

De streek kreeg de voorbije jaren wel vaker te maken met vandalen. “Nog maar een paar weken geleden werd de gevel van het Koninklijk Paleis van Caserta besmeurd met verf. En nu dus de Romeinse domus in het archeologische park van Ercolano.” Ook een Britse toerist werd vorig jaar opgepakt voor het aanbrengen van graffiti op het Colosseum in Rome. “Elke schade is een wond aan ons erfgoed, onze schoonheid en onze identiteit en daarom moet deze met de grootst mogelijke vastberadenheid worden bestraft”, aldus de minister.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....