© ANP

Het 10-jarige meisje uit Vlaardingen dat vorige maand zwaargewond werd opgenomen in het ziekenhuis verkeert niet meer in “direct levensgevaar.” Dat laat de stichting William Schrikker Jeugdbescherming en Jeugdreclassering weten, die verantwoordelijk is voor de voogdij van het meisje. “Haar toestand is echter nog steeds zorgelijk en ook in de komende periode blijft intensieve medische zorg noodzakelijk”, aldus de organisatie.

Vandaag om 10:10

Het slachtoffertje woonde sinds maart 2022 in een pleeggezin in het Nederlandse Vlaardingen, een voorstad van Rotterdam. Ze was daar geplaatst door de jeugdbescherming. Maar toen het meisje zwaar ondervoed en in kritieke toestand werd opgenomen in het ziekenhuis gingen de alarmbellen af. Pleegouders Daisy en John van den B. (beiden 37) verklaarden dat hun pleegdochter van de trap gesprongen was. Tot twee keer toe in één week. Het koppel zit nu in de cel op verdenking van poging tot doodslag, zware mishandeling, wederrechtelijke vrijheidsberoving en iemand in hulpeloze toestand brengen of laten.

Ze zou volgens Nederlandse media zo ernstig mishandeld zijn dat het op marteling lijkt. Ze zou bovendien ook structureel zijn vastgebonden, soms urenlang. Omwonenden gaven aan dat het kind broodmager was. Ook vertelden ze dat het haar van het meisje was afgeschoren.

Moeder verneemt nieuws via media

Over de precieze medische situatie van het kind doet de stichting geen uitspraken in verband met de privacy. “We verzoeken iedereen die niet direct betrokken is bij het welzijn van dit meisje om haar en haar directe omgeving met rust te laten, zodat alle aandacht uit kan gaan naar haar herstel”, zegt een woordvoerder in een korte verklaring. Toen het meisje initieel werd opgenomen in het ziekenhuis was ze niet aanspreekbaar.

De biologische moeder van het meisje verneemt het nieuws over haar dochter via de media. “De moeder is voor alle informatie over hoe het met haar dochter gaat, afhankelijk van de Jeugdzorginstelling. Zij moet nu online lezen dat het meisje niet langer in levensgevaar is. Het is voor de moeder belangrijk dit soort medische info sneller en rechtstreeks van de behandeld arts te krijgen. Daar wordt zij nu in ondersteund om dat voor elkaar te krijgen. Er wordt nu over haar dochter in de media gecommuniceerd en te weinig direct met de moeder zelf”, aldus haar woordvoerder.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....