Donderdag worden op verschillende plaatsen in het Franse Normandië herdenkingen gehouden voor D-day. Onder andere koning Charles, zijn zoon William, Joe Biden en Zelenski zijn van de partij.

Ook de Britse premier Rishi Sunak is donderdag in Normandië. Hij nam het woord in bij het Britse Memorial in Ver-sur-Mer op donderdagochtend. “80 jaar geleden brak het weer door,” zei hij aan het begin van zijn toespraak. “En de grootste invasiemacht in de geschiedenis verliet de kusten van Groot-Brittannië om Europa te bevrijden.”

Sunak zei verder te “beloven nooit te vergeten” wat mensen hebben opgeofferd tijdens de landingen op D-day. Hij voegde eraan toe dat veteranen hun leven hebben gewijd aan het vertellen van wat er is gebeurd. In zijn toespraak bij het Britse Normandië Memorial in Ver-sur-Mer zei Sunak eraan toe dat het aan ons is om hun verhalen door te geven. “Alleen door te herdenken kunnen we ervoor zorgen dat de zaak waarvoor jullie vochten… nooit als vanzelfsprekend zal worden beschouwd. Daarom eren we onze veteranen nu en altijd.” (Lees verder onder de foto)

© AP

LEES OOK. 100-jarige D-Day-veteraan keert terug naar Frankrijk om met zijn 96-jarige Jeanne te trouwen: “Hij is de beste kusser”

De Britse koning Charles is vandaag ook samen met zijn vrouw Camilla aanwezig in Normandië. Tijdens zijn toespraak sprak hij over “de allergrootste test” en het geluk dat de D-day generatie niet terugdeinsde van die test 80 jaar geleden. “Er moet opnieuw een ultieme test worden doorstaan. Deze keer is de uitdaging niet om te vechten om te overleven, maar om te vechten voor de eindoverwinning voor de goede zaak”, zei Charles nog. Hij verwees ook naar het feit dat er steeds minder veteranen zijn vandaag en dat hij zich bevoorrecht voelde om deze bijeenkomst -met zoveel veteranen – te mogen bijwonen.

In het monument in Ver-sur-Mer zijn de namen gebeiteld van de mensen die onder Brits bevel zijn gesneuveld. Het gaat om 1.746 mensen die omkwamen op 6 juni 1944 en in totaal 22.442 militairen uit dertig landen over de periode daarna. Koning Charles legde een krans neer bij het monument. (Lees verder onder de foto)

© AFP

LEES OOK. Zij gaan in stijl 80 jaar D-Day herdenken in Normandië: “Vakantie in kaki, de mobilhome wordt gecamoufleerd”

Prins William ging naar de Canadese herdenking bij Juno beach. “We blijven elke Canadees eren die zoveel heeft gegeven, elke Canadese familie die een geliefde heeft verloren,” zei hij tijdens zijn toespraak. Hij eindigde zijn toespraak door in het Frans te zeggen: “Dank u voor onze vrijheid, en dank u voor uw dienst.”(Lees verder onder de foto)

© AFP

Natuurlijk is ook de Franse president Emmanuel Macron aanwezig tijdens de herdenkingen. Hij mocht het woord nemen na koning Charles. “De aanwezigheid van u beiden hier vandaag betekent veel voor iedereen,” zei hij tegen koning Charles en koningin Camilla.

Hij richtte zich ook tot officier Christian Lamb, een veteraan officier in de Women’s Royal Naval Service. In 1944 hielp ze de landingen op D-day plannen vanuit Churchills geheime oorlogskamers in Londen. “Je was een van de helden in de schaduw”, zei hij.

“Je hebt ons een voorbeeld gegeven dat we niet zullen vergeten,” voegt hij eraan toe, voordat hij haar de Legion d’honneur toekende. (Lees verder onder de foto)

© via REUTERS

Biden en Zelenski

Donderdagnamiddag vindt nog een grote internationale herdenking van D-day plaats op Omaha Beach in Saint-Laurent-sur-Mer, waar tachtig jaar geleden zowat 2.500 Amerikaanse soldaten het leven lieten. Een twintigtal staatshoofden en regeringsleiders woont de ceremonie op Omaha Beach bij.

Er wordt vandaag ook een toespraak verwacht van de Amerikaanse president Joe Biden. Eerder ontmoetten de Amerikaanse president en First Lady Jill Biden veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op de Amerikaanse begraafplaats in Normandië in Colleville-Sur-Mer.

Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski zal nog speechen donderdag. “Deze gebeurtenis en deze dag herinneren ons aan de moed en vastberadenheid die we hebben getoond bij het nastreven van vrijheid en democratie. De geallieerden verdedigden toen de vrijheid van Europa en de Oekraïners doen dat nu. Eenheid zegevierde toen, en ware eenheid kan vandaag zegevieren,” zei hij in een bericht op X, waarin hij zijn komst aankondigde.

Ook de Duitse bondskanselier is vandaag aanwezig. En ook het Belgisch koningspaar is vandaag in Normandië.

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....