Bij de Vlaamse gemeentebesturen werken gemiddeld 7,7 ambtenaren per 1.000 inwoners, zo blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Opvallend is het grote verschil tussen sommige besturen en dat vooral de kustgemeenten véél volk in dienst hebben.
Met liefst 19,5 voltijdse equivalenten (VTE’s) per 1.000 inwoners prijkt het gemeentebestuur van De Panne op nummer 1 in het Vlaamse Gewest. Verder in de top 10 vinden we met Koksijde (17,9), Nieuwpoort (17,8), Middelkerke (14,5), De Haan (13,7), Knokke-Heist (12,2) en Oostende (11,8) nog zes kustgemeenten terug en ook centrumsteden als Gent (14,8), Brugge (11,4) en Leuven (10,8) staan hoog in de ranglijst. Het West-Vlaamse Ingelmunster bengelt met 2,7 VTE’s per 1.000 inwoners dan weer helemaal onderaan.
Tweedeverblijvers
Dat de kustgemeenten zo hoog in de ranglijst staan, heeft twee verklaringen volgens Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Zij bieden ten eerste ook veel dienstverlening aan tweedeverblijvers, mensen die er niet als officiële inwoners zijn ingeschreven, maar er wel op alle momenten van het jaar kunnen zijn en van de dienstverlening moeten kunnen genieten”, luidt het. “Ten tweede speelt hier het toerisme natuurlijk een grote rol. De toestroom van mensen in de zomer, en alle evenementen die daarbij horen, moet ook in goede banen geleid kunnen worden.”
De centrumsteden hebben dan weer vaak een groter aanbod aan dienstverlening, bijvoorbeeld op het vlak van vrije tijd, sport en cultuur. “Ze trekken veel mensen uit de nabijheid aan, die komen winkelen, komen werken, naar een cultureel centrum gaan en noem maar op… Waar in kleinere gemeenten veel diensten zoals sport of vrije tijd door één persoon worden bemand, is in grote steden zowel het aanbod als het aantal mensen dat er gebruik van maakt veel groter en zijn er dus meer mensen nodig om alles geregeld te krijgen”, zegt Debast. “Kleinere gemeenten hebben vaak niet de middelen om meer expertise en mankracht aan te trekken.”