Kiruna© imageBROKER/Knut Knipser

Een Noorse mijngroep, Rare Earths Norway, zegt dat het in het zuidoosten van Noorwegen de grootste site van zeldzame aardmetalen van Europa heeft ontdekt.

Bron: BELGA

Gisteren om 17:00

Volgens de groep bevat het Fensfeltet-veld zo’n 8,8 miljoen ton aan die zeldzame aardmetalen. Het is daarmee een pak groter dan de 1 à 2 miljoen ton in Kiruna in Zweden. Aan de aankondiging ging drie jaar van onderzoek vooraf.

LEES OOK. Zweden zit op een fabelachtige schat: waarom vondst van enorme voorraad zeldzame aardmetalen zo belangrijk is (+)

Zeldzame aardmetalen worden beschouwd als essentiële grondstoffen voor de energietransitie. Ze worden onder meer gebruikt in batterijen of zonnepanelen. Deze materialen, die moeilijk te ontginnen en dus zeldzaam zijn, zijn steeds gegeerder. Door de ontdekking in Noorwegen zou Europa minder afhankelijk kunnen worden van China of Rusland.

Verwacht wordt dat de ontginning in 2030 kan beginnen, mits een startinvestering van 10 miljard kronen (867 miljoen euro), aldus Rare Earths Norway. “Het doel is om bij te dragen aan een totale en compacte waardeketen, van mijn tot magneet, met een beduidend kleinere impact op het milieu”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....