Vijf jaar geleden werd in een bos bij Chimay plots een twintigtal Corsicaanse moeflons – kleine, wilde schapen met indrukwekkende hoorns – gespot. Er kwam een rechtszaak van, die nog altijd niet beslecht is. En intussen blijven de beestjes maar kweken.
Bron: La Libre
Het was een attente boswachter die destijds de bal aan het rollen bracht. In het Bois de Pleumont, niet ver van het Henegouwse Chimay, zag hij plots Corsicaanse moeflons rondlopen, een beschermde wilde schapensoort die daar niet thuishoort.
Onderzoek brengt gauw ene Sébastien E. uit Chimay in het vizier. Die bleek even voordien 21 moeflons te hebben gekocht, niet ver van Parijs. Een Franse fokker deed ze van de hand, net vóór een nieuwe wet op de dierenbescherming het houden van die dieren zou verbieden.
E. bezat in het Bois de Pleumont een omheind perceel van drie hectare en liet de dieren daar los. Maar ze wisten te ontsnappen en palmden de rest van het bos in. Omdat Sébastien een jachtvergunning heeft, rees al snel het vermoeden dat hij de moeflons illegaal invoerde om erop te jagen. Bij een inval vindt de politie naast wapens en munitie ook enkele wildklemmen, een dode bever en honderden kikkerbillen in de diepvriezer. Sébastien mocht het daarop gaan uitleggen bij de rechter.
Kweken als konijnen
In de rechtbank houdt Sébastien bij hoog en bij laag vol dat hij niet wist dat de import illegaal is en dat hij de beestjes kocht “om ze te observeren in de vrije natuur”. Maar daar geloofde de rechter niets van. De jager wordt in december 2023 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 maanden en een boete van 80.000 euro, de helft effectief. Hij moet de moeflons ook opvangen tot over hun lot wordt beslist. Omdat de man bij een veroordeling zijn jachtvergunning definitief kwijtspeelt, tekende zijn advocaat meteen beroep aan.
Intussen hebben de beestjes niet stilgezeten. Ze voelen zich blijkbaar prima in het bos en zouden al met meer dan honderd zijn. Dierenparken hebben echter geen interesse, de dieren verkopen mag niet, erop jagen is verboden en ze slachten mag evenmin, want moeflons zijn beschermd. Althans de Corsicaanse moeflon, die beschouwd wordt als een voorvader van het tamme schaap. Alleen weet niemand of de moeflons in het Waalse bos een Corsicaanse bloedlijn hebben of niet. Het antwoord op die vraag is nochtans cruciaal om over het lot van de dieren te kunnen beslissen.
Dierenarts naar Corsica?
En dus stelde het Openbaar Ministerie voor om DNA-stalen te nemen van de dieren hier én een dierenarts naar Corsica te sturen om daar DNA-stalen te gaan nemen. De advocaten van de verdediging wezen echter op twee problemen: er is hier mogelijk al sprake van inteelt – wat een impact kan hebben op de resultaten – en het is nog maar de vraag of de Corsicaanse autoriteiten wel zullen toestaan dat hun beschermde moeflons worden lastiggevallen.
De rechter besliste daarop om eerst de resultaten van de ‘Belgische stalen’ af te wachten alvorens al dan niet een dierenarts naar Corsica te sturen. Nieuw uitstel dus voor een zaak die al loopt sinds 2019. En intussen verwelkomt de moeflongemeenschap van Chimay volop nieuwe lammetjes…