De Franse president Macron heeft de Assemblée Nationale, zeg maar de Kamer, ontbonden. Dat heeft hij zondagavond aangekondigd. Directe aanleiding is de monsteroverwinning van de partij van Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen. Op 30 juni en 7 juli moeten de Fransen opnieuw naar de stembus.

Kristof Simoens

Bron: BELGA

Vandaag om 21:09

“Ik onderteken binnen enkele ogenblikken het decreet om nieuwe parlementsverkiezingen te organiseren. De eerste ronde zal plaats hebben op 30 juni, de tweede ronde op 7 juli.” Met die woorden kondigde Frans president Emmanuel Macron de ontbinding van het Frans parlement aan tijdens een tv-toespraak vanuit het Elysée, na de publicatie van de eerste ramingen van de Europese verkiezingen.

Monsterscore extreemrechts

Die ramingen bevestigden wat de opiniepeilingen de voorbije weken al lieten uitschijnen. Die voorspelden een monsterscore voor Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen. Lijsttrekker Jordan Bardella zou meer dan 30 procent van de stemmen halen, dubbel zoveel als Valérie Hayer, de kandidate van de presidentiële meerderheid. Nooit eerder scoorde extreemrechts in de Franse Vijfde Republiek zo hoog als nu. (lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Bardella riep de president meteen op om de Assemblée te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. “De president van de Republiek kan niet doof blijven bij de luide boodschap die het Franse volk vandaag heeft laten horen.”

“Ik heb uw boodschap gehoord”

En de president bleef inderdaad niet doof. “De extreemrechtse partijen, die zich de afgelopen jaren hebben verzet tegen zoveel vooruitgang die mogelijk is gemaakt door ons Europa, boeken overal op het continent vooruitgang”, zei Macron. “Ik kan vanavond niet doen alsof er niets is gebeurd. Bij deze situatie komt nog een koorts die de afgelopen jaren het publieke en parlementaire debat in ons land in zijn greep had. Daarom heb ik besloten u opnieuw de keuze te geven om over onze parlementaire toekomst te stemmen.” (lees verder onder de foto)

© REUTERS

“De opkomst van nationalisten en demagogen is een gevaar voor onze natie, maar ook voor ons Europa, voor de plaats van Frankrijk in Europa en in de wereld. Want extreemrechts betekent een verarming van de Fransen én een degradatie van ons land”, vervolgde het staatshoofd. “Ik heb vertrouwen in onze democratie. Laat het soevereine volk zijn zeg doen. Ik heb uw boodschap en uw zorgen gehoord en ik zal ze niet onbeantwoord laten.”

Op naar cohabitation?

“We zijn klaar voor de macht als de Fransen ons hun vertrouwen schenken”, reageerde Marine Le Pen tevreden op de aankondiging. “We staan klaar om Frankrijk nieuw leven in te blazen.” Eric Ciotti, leider van de rechtse Les Répulicains, noemde Macrons beslissing “de enige oplossing”. Maar PS-kandidaat Raphaël Glusckmann, die bij de Europese verkiezingen derde werd, sprak van “een uiterst gevaarlijk spel met de democratie en de instellingen. Ik ben verbijsterd.” Om er fijntjes aan toe te voegen: “Dit blijft een schandvlek op deze vijf jaar Macron, een zoveelste schandvlek.”

Hoe dan ook speelt Macron hoog spel. Het is nog maar de zesde keer dat een Frans president de Assemblée ontbindt. Général de Gaulle en François Mitterrand deden het elk tweemaal en haalden hun slag thuis in de daaropvolgende verkiezingen. Maar in 1997 beet Jacques Chirac in het zand en won de socialistische oppositie de stembusslag. Dat leidde tot een cohabitation met premier Lionel Jospin.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....