De teerlingen zijn geworpen. De kiezer heeft beslist. Deze opvallende verkozenen zetelen de komende vijf jaar in het Vlaams of federaal parlement.

Thierry Goeman

Britt Huybrechts wordt met haar 24 jaar een van de jongste Vlaams Belang-kamerleden ooit. Ze trok de Kamerlijst in Vlaams-Brabant.

Vanop de achtste plaats haalt ook Olenaar Bart Van Opstal (48) een zitje in het Vlaams Parlement binnen voor Vlaams Belang. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn deelname aan het tv-programma Big Brother.

Eva De Bleeker werd twee jaar geleden door premier en partijgenoot Alexander De Croo als staatssecretaris voor Begroting de deur gewezen. Nu raakte Eva De Bleeker, derde plek op de Open VLD-lijst in Vlaams-Brabant, verkozen.

Ook op vallend is de verkiezing van Jan Peumans (N-VA), gewezen voorzitter van het Vlaams Parlement. Peumans, 73 jaar intussen, haalde meer dan 17.000 stemmen.

Een winnaar in Brussel is Fouad Ahidar en zijn Team Fouad Ahidar. Hij hoopt dat hij in de Brusselse regering kan stappen, als “staatssecretaris of minister van Huisvesting”. Fouad Ahidar nam in september vorig jaar ontslag uit Vooruit, na het racisme-incident met toenmalig voorzitter Conner Rousseau en na verschillende eerdere botsingen met de partijleiding, onder andere over de te volgen lijn in het dossier over het onverdoofd slachten.

Geen nieuw gezicht, maar tot slot toch wel een vermelding waard: Conner Rousseau. Als lijstduwer van Vooruit haalt hij een veelvoud van de voorkeurstemmen van lijsttrekker Freya Van den Bossche. Rousseau had vooraf aangekondigd dat het einde verhaal betekende voor hem in de politiek wanneer hij niet verkozen zou geraken. Maar hij mag dus blijven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....