In een scherpe uitdaging tegen de Amerikaanse wereldwijde invloed zijn afgevaardigden van 22 landen bij elkaar gekomen in Nizjni Novgorod in Rusland voor een cruciale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de BRICS-landen. Dit belangrijke evenement brengt vertegenwoordigers samen van landen als Rusland, Brazilië, China, Egypte, Ethiopië, India, Iran, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Maak kennis met Red Beach Nation: Patriottische kleding van veteranen

De ministers zijn klaar om deel te nemen aan kritieke discussies die de mondiale machtsdynamiek zouden kunnen veranderen. Op 11 juni zullen nog meer afgevaardigden uit landen als Bangladesh, Bahrein, Wit-Rusland, Cuba, Kazachstan, Laos, Mauritanië, Saudi-Arabië, Sri Lanka, Thailand, Turkije, Venezuela en Vietnam aan de besprekingen deelnemen. Deze brede deelname onderstreept de toenemende druk van het BRICS-initiatief op de Amerikaanse belangen.

Deze bijeenkomst is de eerste sinds de recente uitbreiding van BRICS, waarbij Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de VAE zich bij de coalitie aansloten. Met de toevoeging van deze nieuwe leden worden de oorspronkelijke BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – nu versterkt door bondgenoten die veel gemeenschappelijke doelen hebben. De interesse van ongeveer 30 extra landen in BRICS-partnerschappen laat zien dat dit blok steeds aantrekkelijker wordt voor landen die normaal gesproken geen plaats hebben aan de tafel. Een bericht op X laat naar verluidt foto’s zien van een aantal van de afgevaardigden die bijeenkwamen in Nizjni Novgorod:

Rusland, dat BRICS voor 2024 aanstuurt, heeft een uitgebreide agenda met meer dan 250 evenementen opgesteld, met als hoogtepunt een grote top in Kazan in oktober. Dit voorzitterschap is cruciaal omdat de BRICS-landen strategieën ontwikkelen om hun macht en invloed op het wereldtoneel te consolideren, mogelijk ten koste van de Amerikaanse belangen.

BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, een coalitie van opkomende economieën die zich hebben verenigd om hun wederzijdse belangen te bevorderen. BRICS werd in 2009 opgericht door Brazilië, Rusland, India en China en in 2010 kwam Zuid-Afrika erbij. BRICS wil een alternatief bieden voor westerse organisaties zoals de NAVO en de G7. De coalitie beweert zich te richten op “het bevorderen van vrede, veiligheid en ontwikkeling” tussen de lidstaten, maar hun eensgezinde houding tegen sommige beleidsmaatregelen van de Verenigde Staten in het buitenland kan als verontrustend worden gezien. Voor Amerikaanse conservatieven is deze alliantie een ernstige waarschuwing die een herijking van het buitenlands beleid noodzakelijk maakt.

Deze situatie vraagt om een hernieuwde focus op het versterken van nationale soevereiniteit en het prioriteit geven aan binnenlandse belangen. Terwijl de BRICS-landen hun economische en politieke strategieën op elkaar afstemmen, moeten de Verenigde Staten zich voorbereiden om waakzaam en vastberaden door dit veranderende en mogelijk vijandige landschap te navigeren.


De meningen geuit door bijdragers en/of inhoudspartners zijn hun eigen en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van RVM News. Contacteer ons voor richtlijnen voor het inzenden van uw eigen commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....