Gobekli Tepe is het oudste en meest mysterieuze monument ter wereld. Het is maar liefst 90 voetbalvelden groot. We weten nog altijd niet precies wie het heeft gebouwd, hoe het is gebouwd en wanneer het is gebouwd.
In 2017 was slechts 5 procent van dit tempelcomplex blootgelegd. De afgelopen jaren is het stil gebleven rond Gobekli Tepe. Het lijkt erop dat er geen opgravingen meer plaatsvinden.
Door wie wordt deze archeologische vindplaats gefinancierd en beheerd? Jimmy Corsetti van het kanaal Bright Insight deed tijdens zijn onderzoek een stuitende ontdekking. Hij kwam uit bij de Dogus Group, die de opgravingen overziet.
Partnerschap
Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme sloot een partnerschap met de Dogus Group, waarbij de organisatie de enige partner wordt van het tempelcomplex. Het partnerschap werd in januari 2016 beklonken op het World Economic Forum in Davos.
De tentakels van het WEF hebben klaarblijkelijk ‘s werelds oudste en meest mysterieuze bouwwerk geïnfiltreerd, aldus Corsetti.
De CEO van de Dogus Group, Ferit Sahenk, is een graag geziene gast op het WEF.
Verwoest
Waarom bemoeit het World Economic Forum zich met het beheer van Gobekli Tepe?
Van 1996 tot 2014 leidde de Duitse archeoloog Klaus Schmidt de opgravingen. Na zijn overlijden zei zijn weduwe na een bezoek aan Gobekli Tepe dat delen van het monument waren verwoest. Ze plaatste foto’s daarvan op haar Instagrampagina.
Wat mogen we niet weten?
Het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme beweerde dat haar uitspraken ‘ongefundeerd en onwetenschappelijk’ waren, en ontkende dat het complex was beschadigd.
Daarnaast zijn delen van Gobekli Tepe afgedekt met asfalt en beton, wat erop wijst dat men niet van plan is om grootscheepse opgravingen te verrichten. Dat grenst volgens Corsetti aan een misdaad tegen de menselijkheid. Wat mogen we niet weten?
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…