“Toen ik Enes in Antalya bezig zag, zei ik meteen ‘die moeten we hebben’. En kijk, hier is hij”, vertelt Dilara Demir. Samen met haar echtgenoot Burhan baat ze Merad intussen al twaalf jaar uit. “We houden er van om elk jaar met iets nieuws te komen”, zegt hij. Voor de komst van Enes hebben ze hun terras netjes ingevoegd, zodat hij zeker niet zou vallen. “De kasseien in Mechelen maken het hem net iets moeilijker en nu blijft hij niet meer haken”, zegt Dilara.

Tijdens de zomer van 2022, op vakantie in Turkije, leerden ze Enes Özbek kennen. “Al sinds onze huwelijksreis tien jaar geleden gaan we naar hetzelfde luxehotel in Antalya. Daar zagen we Enes aan het werk. Er waren meer rolschaatsende obers, maar hij stak er echt bovenuit. Met twee volle dienbladen maakte hij in de hitte rondjes aan het zwembad. Het viel ons ook op hoe mooi die jongen dat deed, met de glimlach en zonder stress”, vertelt Dilara. (lees verder onder de foto)

Dilara Demir is in de wolken over Enes Özbek, de eerste rolschaatsende ober van Mechelen.© Dirk Vertommen

Deze zomer bedient hij klanten op hun terras op de Vismarkt. “Ik denk wel dat het iets leuks is voor Mechelen, want niemand doet het al”, zegt ze. De restauranthouders vroegen voor hem een werkvisum aan en hij leert ook Nederlands. “Rolschaatsen is mijn hobby. Ik woon in de buurt van het station en ik kom er zelfs mee naar mijn werk. In mijn vrije tijd trek ik ook naar het skatepark op het Douaneplein”, vertelt Enes.

Vereerd

Toen de uitbaters van Merad hem vroegen om naar België te komen, was hij vereerd. “Ik was heel blij en verrast. Ik had van mijn hobby al mijn beroep kunnen maken en ik wilde heel graag naar het buitenland”, zegt de jongeman. Alhoewel het weer de voorbije weken niet bepaald van die aard was om over naar huis te schrijven, heeft Enes het erg naar zijn zin. “Deze temperaturen zijn veel aangenamer om in te werken, al is het wel nog een beetje koud. Ik ben de hitte gewoon.” (lees verder onder de foto)

“Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken”, zegt Enes.© Dirk Vertommen

De sfeer in Mechelen bevalt hem. “Het is een mooie, levendige stad en de mensen zijn erg vriendelijk en geduldig als het druk is”, zegt Enes. Ook over de sfeer onder de collega’s is hij heel erg te spreken. “Iedereen helpt elkaar. We zijn een grote vriendengroep.”

Het is Enes’ ambitie om voor langere tijd in de Dijlestad te blijven, ook al mist hij familie en vrienden in Turkije. “Wij willen hem alleszins niet kwijt. Hij is echt een pareltje, zo attent en behulpzaam ook. Als hij klanten bedient, doet hij dat altijd met de glimlach. Hij is het zonnetje in huis”, vertelt Dilara.

Als jonge kerel is het meegenomen dat hij hier een stuk meer verdient dan thuis. “Ik kan mijn ouders en broers thuis nu financieel meer steunen. Dat motiveert me om extra mijn best te doen”, zegt Enes. En hoewel hij hier nog maar net is, spreekt hij al een beetje Nederlands. Trots somt hij zijn woordenschat op. “Goeiemiddag, goedenavond, smakelijk, bedankt en tot ziens!”

Enes bedient klanten met de glimlach.© Dirk Vertommen

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....