Mostafa Zitouni Mouhsin (53)

Het lichaam van de 53-jarige Mostafa Zitouni Mouhsin werd donderdag door de hulpdiensten uit het puin gehaald, nadat een zware explosie ’s ochtends vroeg omstreeks 6.20 uur een ravage had aangericht op de Sint-Bernardsesteenweg. Mostafa, een man van Marokkaanse origine die ongeveer twee jaar in ons land verblijft, werkte een tijdlang in voedingswinkel, op wandelafstand van de plaats van de ramp.

“Hij is naar België gekomen om te werken”, bevestigt zijn voormalige werkgever. “Hij was helemaal alleen hier. Al zijn familieleden wonen nog in Marokko. Hij was een kennis en ik heb hem wat geholpen, toen hij zich hier kwam vestigen. Hij heeft een tijdje in mijn winkel gewerkt, maar nu werkte hij ergens anders. We zijn uiteraard geschrokken van het nieuws dat hij bij de dodelijke slachtoffers was.” (Lees verder onder de foto)

Mina en dochtertje Houda.© rr

Mina Marc (47) en Houda (10)

Donderdagavond werd iets na 22 uur de 10-jarige Houda gevonden en zo’n zes uur later haalden reddingswerkers ook haar moeder Mina Marc (47) van onder het puin. Hun familie werd in de loop van de nacht op de hoogte gebracht. “Ik was een beetje als een moeder voor haar”, vertelt Fadma, die zeven jaar ouder was dan haar zus Mina. De vrouw stond dag en nacht aan de perimeter in Hoboken. Wetende dat haar geliefden daar onder het puin lagen. Tegen beter weten in bleef ze bellen naar haar zus, maar er kwam geen antwoord.

“De wetsdokter heeft ons verteld dat Houda nog sliep toen het gebeurde en niet heeft geleden. Ze werd in haar pyjama onder het puin gevonden. Het is een kleine troost, maar dat neemt ons grote verlies niet weg.” Mina en haar dochtertje waren nog maar een aantal maanden geleden naar België verhuisd. Mina had de Marokkaanse nationaliteit, haar dochtertje Houda werd in Spanje geboren. Het is dankzij die Spaanse nationaliteit dat ze na een bezoek aan familie in België in ons land konden blijven. Houda, die het syndroom van Down had, zou hier naar een speciale school kunnen, terwijl Mina haar zus kon helpen bij de zorg van hun moeder. Zij zou ernstig ziek en bedlegerig zijn, vertelt Fadma.

Een tweetal maanden geleden vonden ze het appartement aan de Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken. Betaalbaar en vlak bij het verblijf van hun zieke moeder. De huurovereenkomst was nodig om hun verblijfspapieren in orde te maken. “Het is speciaal om Houda de beste zorgen te kunnen bieden dat ze in België zijn komen wonen, en dan gebeurt zoiets… Dit komt hard binnen.” (Lees verder onder de foto)

Mohamed Boulahkrif.© rr

Mohamed Boulahkrif (44)

De 44-jarige Mohamed Boulahkrif woonde op de vierde en bovenste verdieping. Hij kwam net thuis van zijn nachtshift bij Rizla Factory in Wilrijk, een fabrikant van sigarettenvloeitjes, toen hij verrast werd door de ontploffing. Mohamed overleefde de klap niet. De hulpdiensten vonden zijn lichaam vrij snel terug tussen de brokstukken.

“Mijn neef was een ontzettend harde werker”, vertelt Mohamed Achbari (27). “Hij combineerde zijn harde werk met de zorg voor zijn zoon. Die voedde hij samen met de moeder van zijn kind op. Zijn zoon keek enorm op naar hem. Hij was altijd dolgelukkig wanneer hij zijn papa zag. Mohamed was een super goede vader.”

Volgens zijn neef klaagde Mohamed geregeld over de staat van het gebouw. “Er zat overal vocht in de muren en er hing een vreselijke geur”, vertelt zijn neef daarover. “Eerlijk? Dat hele gebouw werd totaal niet onderhouden. Maar mijn neef bleef er wonen, omdat het gewoon heel moeilijk is om iets te vinden in de streek. Hij was er enkele jaren geleden ingetrokken om dichtbij zijn ouders te kunnen zijn.”

Vermiste persoon

Vrijdag werd tot na de middag verder gezocht naar een mogelijk vijfde slachtoffer. Volgens woordvoerder Wouter Bruyns van de politie is er immers nog altijd sprake van een vermiste. Hoewel er nog enkele hopen puin liggen die nog verder zullen worden doorzocht, vermoeden de hulpdiensten dat er niemand meer aanwezig is op de plaats van de ramp.

Waar de laatste vermiste persoon dan wel is, is niet duidelijk. “Mogelijk heeft die zich toch uit de voeten kunnen maken en heeft die om een of andere reden nog geen contact opgenomen”, zegt Ninke Neyrinck van de Brandweer Zone Antwerpen. Voor alle zekerheid gaat het speuren dus nog wel verder, maar er wordt nu vooral verder ontmanteld. “Dat moet gebeuren voor de veiligheid en stabiliteit van de omliggende panden”, stelt Neyrinck. (Lees verder onder de foto)

© BELGA

Inmiddels zijn alle vier de lichamen vrijgegeven, bevestigt Janaza vzw. In samenwerking met de moskee El Fath en Nassr doen zij de ondersteuning en begeleiding van de uitvaartplechtigheden. “Er is één eenzaam overlijden, van de man is geen familie in België aanwezig. Het lichaam van het eerste slachtoffer wordt hier in de moskee El Fath en Nassr gewassen. De lichamen van de moeder en haar dochtertje worden in een mortuarium in Berchem verzorgd.”

LEES OOK. Plechtigheid voor slachtoffers explosie in Hoboken op zaterdag in moskee El Fath en Nassr

In de moskee El Fath en Nassr zal zaterdagavond een plechtigheid plaatsvinden voor alle slachtoffers van de explosie in Hoboken. De vier lichamen worden na de uitvaart gerepatrieerd naar hun thuislanden. De hoofdingang van de moskee bevindt zich tegenover de plek waar het drama zich voltrok.

“De vier lichamen zijn intussen vrijgegeven”, bevestigt Janaza vzw. In samenwerking met de moskee doen zij de ondersteuning en begeleiding van de uitvaartplechtigheden. “Er is één eenzaam overlijden: van Mostafa Zitouni Mouhsin is geen familie in België aanwezig. Het lichaam van Mohamed Boulakrif wordt hier in de moskee gewassen. De lichamen van Mina en Houda worden in een mortuarium in Berchem verzorgd.”

Door de opruimwerken is de hoofdingang van de moskee aan de Sint-Bernardsesteenweg afgesloten. Zaterdagavond zal de politie de weg tijdelijk vrijmaken voor voetgangers. De organisatie verwacht een grote opkomst en kan niet garanderen dat iedereen een plaatsje zal kunnen bemachtigen. Op tijd komen is de boodschap. Het gebed begint stipt om 18.15 uur. Na de plechtigheid zullen de lichamen gerepatrieerd worden naar de thuislanden van de slachtoffers.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....