Imker Ronny De Vylder kwam ter plaatse voor de zwerm bijen op een wagen in Gentbrugge: “Minstens 20.000”.© IF/RV

Gent / Laarne

In Gentbrugge streek vrijdag op een wagen een zwerm bijen neer. Volgens imker Ronny De Vylder (59) gaat het gemakkelijk om 20.000 bijen. Hij kwam zelf ter plaatse om te helpen. “In mijn 21-jarige carrière heb ik nog nooit zoiets meegemaakt”, doet hij zijn verhaal.

Simon Dekaezemaker

Het waren opvallende beelden die vrijdag gretig gedeeld werden op Facebook en het buurtnetwerk Hoplr. Op een wagen in de Raf Verhaestraat in Gentbrugge verzamelde een zwerm bijen. “Het is echt uitzonderlijk dat een zwerm bijen neerstrijkt op een wagen”, zegt imker Ronny De Vylder (59) uit Laarne. “Meestal kiezen ze voor een holle boom of een leegstaande schouw.”

Democratisch proces

Waarom de zwerm bijen op de wagen neerstreek, daarop heeft Ronny geen antwoord. “Wat je zag gebeurt vaker onder bijen: één kolonie die zich vermeerdert tot meerdere kolonies. Ze gaan dan in zwermstemming. Ze beginnen daarop nieuwe koninginnen te maken en zodra een nieuwe koningin in popstadium komt, scheurt een deel van de bijen zich af met de oude koningin.” (Lees verder onder de foto)

Beelden van de wagen met de zwerm bijen op werden gretig gedeeld op sociale media.© Facebook/Hoplr

In deze ging het volgens de imker om minstens zo’n 20.000 bijen. “Waar ze zich neerplanten, is een democratisch proces. Hoe meer er neerstrijken, dan volgt de rest, terwijl speurbijen daarna opzoek gaan naar een definitieve locatie. Vaak komt daarop een imker ter plaatse om de bijen in een bijenkast te plaatsen. Daar kunnen ze zich dan vestigen en overleven ze dat normaal gezien.”

Moeilijk jaar

Na de oproep op Hoplr en sociale media kwam Ronny vrijdag dan ook zelf ter plaatse, maar hij kwam tot de vaststelling dat een deel van de bijen al was weggehaald. “Maar dat is niet goed gebeurd”, zucht hij. “Twintig procent is achtergebleven en die blijven nu verweesd achter en zullen snel sterven. Als de koningin niet bij de bijen is, zijn die zeker gedoemd om te sterven.”

De imker is ontgoocheld door de manier waarop de zwerm bijen is opgehaald. Dit doordat de populatie zwaar onder druk staat. “Het is een moeilijk jaar door slechte weersomstandigheden, maar als dierenvriend doet het mij ook pijn dat een deel van de bijen is achtergebleven. Zij blijven verweesd achter en zullen waarschijnlijk sterven. Dat betreur ik enorm.”

Imker Ronny De Vylder.© IF

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....