Als Rusland niet instemt met onze voorwaarden, zal het collectieve Westen het land dwingen om zich over te geven. Dat heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni gezegd.
Die voorwaarden zijn opgesteld tijdens een ‘vredestop’ in Zwitserland. Het Westen blijft Oekraïne steunen zo lang als dat nodig is.
“Het verdedigen van Oekraïne betekent het verdedigen van het systeem van regels [in de wereld]. Het is belangrijk om Oekraïne gezamenlijk te beschermen. Als Rusland niet instemt met de voorwaarden, zullen we het dwingen om zich over te geven,” aldus Meloni.
“If Russia doesn’t agree to our terms, we will force them to surrender.”
Dit is niets minder dan een directe oorlogsverklaring. Levensgevaarlijk hoe “onze” leiders spelen met onze veiligheid.
Zet in op vrede: dit is niet onze oorlog! #nietmijnoorlog
pic.twitter.com/WWIlqjD9tv— Raisa Blommestijn (@rblommestijn) June 16, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Waanzin
Elf landen stemden niet in met de slotverklaring, waarin staat dat de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne de basis moeten zijn voor duurzame vrede in het land. Onder meer India, Saoedi-Arabië, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten deden dat niet.
De uitspraken van Meloni wekken veel verontwaardiging. “Waanzin. Waanzin. Waanzin,” zegt theatermaker George van Houts.
Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn voegt toe: “Dit is niets minder dan een directe oorlogsverklaring. Levensgevaarlijk hoe ‘onze’ leiders spelen met onze veiligheid. Zet in op vrede: dit is niet onze oorlog!”
Dezelfde taal
De Finse econoom Tuomas Malinen wijst erop dat dit dezelfde taal is die werd gebezigd in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. “Ik kan echt niet geloven dat we weer op dit punt zijn aanbeland.”
Ondertussen heeft president Poetin laten doorschemeren dat er 700.000 Russische troepen gepositioneerd zijn langs het Oekraïense front. Het zijn er mogelijk meer dan een miljoen. Tijdens een ontmoeting met militairen zei hij dat het leger verder zal oprukken in de noordoostelijke grensregio Charkiv, waar het vorige maand een nieuw offensief met grondtroepen begon.
Aan de vooravond van de vredestop noemde hij zijn voorwaarden om de vredesbesprekingen te beginnen. Poetin wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.
Demissionair premier Rutte noemde het vredesvoorstel ‘dwaas’. Het laat volgens hem zien dat de Russische president ‘duidelijk in paniek is’.
Mark Rutte wijst het vredes voorstel van Poetin af: “Putin’s peace proposal is absolutely crazy. Putin is panicking.”
Mark Rutte weigert nog steeds om Poetin serieus te nemen en hij weigert om vredesbesprekingen met Rusland te starten.
Mark Rutte is totaal ongeschikt als baas… pic.twitter.com/r4j490LYms
— Kees (@Kees71234) June 15, 2024
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…