In Rusland is het proces gestart tegen een vrouw die beschuldigd wordt van landverraad. De dertiger, die in Los Angeles woont, had immers een donatie gedaan die verboden is. “Ze spreekt zelfs niet over de oorlog.”

Vandaag om 14:28

Wat een langverwachte hereniging met haar Russische grootouders had moeten worden, is in januari op een fikse domper uitgedraaid voor de 33-jarige Ksenia Karelina. De Russische amateur-ballerina woont in Los Angeles, werkt in een wellnesscentrum in Beverly Hills, heeft sinds 2021 de Amerikaanse nationaliteit en had toen als verjaardagscadeau van haar vriend vliegtuigtickets gekregen om naar Rusland af te reizen.

Ter plaatse volgde de anticlimax toen ze werd opgepakt door de Russische autoriteiten, op verdenking van landverraad. Meer bepaald: Rusland meent dat de vrouw Oekraïne steunt tijdens de oorlog. De federale veiligheidsdienst FSB beschuldigt haar er concreet van deel te nemen aan “publieke acties om het regime in Kiev te steunen”. Dat is het gevolg van een donatie van 51,8 dollar (48 euro) aan de non-profitorganisatie Razom for Ukraine, die geld inzamelt om naar eigen zeggen de democratie en de burgers in Oekraïne te versterken.

Haar vriend Chris Van Deerden begrijpt niet waarom Karelina vervolgd wordt, zegt hij aan CNN. “Ze is fier om Russisch te zijn en ze kijkt niet naar het nieuws. Ze praat zelfs niet met mensen over de oorlog in Oekraïne.” Hij hoopt dat de VS tussenbeide zal komen om haar te redden. Op haar proces, dat achter gesloten deuren zal plaatsvinden, riskeert ze tot 20 jaar gevangenis.

Het verhaal van de vrouw is geen uitzondering. Er zijn heel wat Amerikaanse burgers, onder wie journalisten en oud-soldaten, die in Russische gevangenissen vastgehouden worden. Evan Gershkovich zit er bijvoorbeeld. Die journalist van The Wall Street Journal wordt beschuldigd van spionage sinds de Koude Oorlog. Zijn proces zal net als dat van Karelina achter gesloten deuren plaatsvinden in Jekaterinenburg, waar hij meer dan een jaar geleden werd gearresteerd.

De Russische onderzoeksjournalist Andrei Soldatov zei over al die arrestaties aan CNN dat de de Russische veiligheidsdienst FSB streeft naar zoveel mogelijk gijzelaars met Amerikaanse paspoorten. Die kunnen dan gebruikt worden als drukkingsmiddel in eventuele onderhandelingen met Washington.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....