Foto: Unsplash/Andrey Che

Help ons door dit artikel met iedereen op je social media te delen!

Het Oekraïense leger heeft meerdere Amerikaanse ATACMS-raketten met zeer omstreden clustermunitie afgevuurd richting de Krim, met een aantal burgerslachtoffers tot gevolg. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd.

Journalist Alina Lipp doet verslag vanaf de Krim en zegt dat er 5 doden zijn te betreuren, waaronder 3 kinderen. Er zijn ook 152 gewonden, onder wie 28 kinderen. Vijf van hen zijn in kritieke toestand.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/06/oekraine-vuurt-amerikaanse-raketten-met-clustermunitie-af-op-de-krim-dit-is-onmenselijk-1.png

De journalist merkt op dat algemeen bekend is dat ATACMS-raketten niet door Oekraïense soldaten worden afgevuurd, maar door westerse specialisten. Voor de aanval zijn in het gebied Amerikaanse drones gesignaleerd. Het Westen heeft deze aanval dus gecoördineerd, aldus Lipp. “Dit is een rotstreek, dit is onmenselijk.”

Extreem gevaarlijk

Functionarissen zeiden dat er vijf ATACMS-raketten zijn afgevuurd, waarvan er vier zijn neergehaald. De laatste raket werd weliswaar beschadigd door de luchtverdediging, maar kon alsnog ontploffen boven het populairste strand van Sevastopol.

Clustermunitie is in meer dan 100 landen verboden, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Dit type wapen is extreem gevaarlijk voor burgers, aangezien de munitie zich verspreidt over grote gebieden en niet altijd meteen tot ontploffing komt.

Onderschept

In de zomer van 2023 zei toenmalig minister van Defensie Sergej Sjojgoe dat Moskou dit type wapen niet zou inzetten tegen Kiev om humanitaire redenen. In juli dat jaar kondigden de Verenigde Staten aan clustermunitie te zullen leveren aan Oekraïne.

Eind mei probeerde Oekraïne het schiereiland ook te raken met ATACMS-raketten. De Russische defensieminister Andrei Belousov zei dat 10 raketten waren afgevuurd op de Krimbrug en dat ze allemaal konden worden onderschept.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8
16
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....