Alles begon met een “uit de hand gelopen discussie” op de snelwegparking in Drongen in oktober 2021. Die avond had Club Brugge zijn Champions Leaguewedstrijd tegen Manchester City verloren. Toen Clubfan S.L. uit Leuven de sjaal van Guido De Pauw uit Ninove op de parking afnam, liep Guido hem achterna in de richting van hun wagen en vroeg meermaals om zijn sjaal terug te geven.
50.000 euro
Y.S. zag de discussie en kwam tussenbeide. Maar de situatie escaleerde en Guido De Pauw kreeg een vuistslag op zijn linkerkaak. Hij belandde op de grond en liep een ernstige wonde op aan het achterhoofd. De Clubfans panikeren, maar grijpen niet in.
S.L. en Y.S. zaten een tijdlang in voorhechtenis. De twee werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, volledig met uitstel mits ze voorwaarden naleefden. Toch gingen ze in beroep, maar niet zonder eerst een schadevergoeding van 50.000 euro te betalen aan de familie van Guido De Pauw.
Leven herpakt
“Mijn cliënt is op die manier drie keer gestraft”, zei advocaat Rik Vanreusel, die S.L. bijstond. “De 50.000 euro die hij bij elkaar heeft moeten rapen, de zes maanden voorhechtenis en zijn verschijning in de media.”
S.L. gaat zijn betrokkenheid niet uit de weg. “Door de diefstal van de sjaal is het zaadje geplant van wat later is geëscaleerd.” De man studeert nu, gebruikt geen drugs meer en wil aan de slag in de zorg. “Hij heeft zijn leven volledig herpakt. Hij was jong toen, amper 20 jaar. Met een strafregister kan hij niet in de zorgsector aan de slag.”
Ook Y.S. wil zijn leven herpakken. “Het is een bladzijde waar hij nog vaak aan herinnerd zal worden, maar die hij wil omslaan”, aldus advocaat Jan De Winter. “Hij heeft zijn financiële verantwoordelijkheid genomen en staat intussen al meer dan twee jaar onder voorwaarden. Hij heeft spijt en schaamte, maar wil nu zijn leven voortzetten.”
Kleuters op de speelplaats
Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen een werkstraf. “Ze waren 20 en 21 jaar, geen twaalf. Bewust coke en alcohol nemen vóór elke wedstrijd: hoe dwaas kan je zijn? Dit heeft niks meer met voetbal te maken. Een sjaal afpakken, dat doen kleuters op de speelplaats. Dat is van een ongeziene primitiviteit.”
Het hof van beroep besloot hen toch een laatste kans te geven. Beide Clubsupporters krijgen een werkstraf van 300 uur, het wettelijke maximum. Als ze die niet uitvoeren, moeten ze alsnog voor 30 maanden naar de cel.
Advocaat Jan De Winter reageerde tevreden. “Het is geen lichte straf, maar Y.S. behoudt wel zijn blanco strafblad. Bovendien staat er een vervangende gevangenisstraf van 30 maanden tegenover. Hij weet dus wat hij moet doen.”