Bij protesten tegen de regering in Kenia zijn zeker acht doden gevallen. Dat meldt de lokale zender KTN dinsdag onder aanhaling van de hulpdiensten. De politie heeft met scherp geschoten op manifestanten die zich verzetten tegen de fiscale plannen van de overheid. Dat zegt Amnesty International, dat gewaagt van “vele gewonden”.
Vandaag om 14:45
Eerder bleek dat de politie met rubberen kogels op de demonstranten schoot. “Haal de rubberen kogels uit de doos”, aldus een politieofficier aan zijn collega’s, vlakbij AFP-journalisten, in de hoofdstad. De verslaggevers zagen daarna hoe de ordediensten met rubberkogels in de lucht en op manifestanten vuurden. In de hoofdstad is een grote politiemacht ingezet, met onder meer waterkanonnen en politie te paard.
Nu zou de Keniaanse politie ook met scherp hebben geschoten op de manifestaten. “Ondanks beloftes van de Keniaanse regering dat het recht op vergadering zou worden gerespecteerd, melden mensenrechtenwaarnemers dat er in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van scherpe munitie door de nationale politie in de hoofdstad Nairobi”, verklaart Irungu Houghton, uitvoerend directeur van Amnesty International in Kenia. “Artsen moeten nu dringend een veilige doorgang krijgen om de vele gewonden te behandelen.” Er zouden minstens acht doden zijn gevallen. (Lees verder onder de foto)
Reactie op hogere belastingen
De agenten versperren de toegang tot het parlement, waar het omstreden begrotingsvoorstel onderwerp van debat is. In de begroting voor 2024-2025 wil de regering belastingsverhogingen opleggen. Het land kampt met een groot begrotingstekort en hoopt zo dat gat te dichten.
Voor dinsdag hadden de organisatoren van de manifestatie opgeroepen tot een algemene staking. De beweging “Occupy Parliament” kwam tot stand nadat de begroting was voorgesteld in het parlement. Die voorzag onder meer een belasting van 16 procent op brood en een wegenbelasting voor auto’s. Als reactie op de daarop ontstane onrust, schrapte president William Ruto al het merendeel van de heffingen. Andere belastingen moeten wel gehandhaafd blijven, beklemtoonde de president.
De protesten mondden echter uit in een bredere ontevredenheid onder de bevolking, die al jaren gebukt gaat onder economische moeilijkheden.