De 23-jarige Ibrahima Barrie werd op 9 januari 2021 opgepakt vlak bij het Brusselse Noordstation, waar de politie bezig was met een actie tegen transmigranten. De twintiger uit Sint-Joost-ten-Node filmde het hele gebeuren, maar ging op de loop toen de politie hem wilde interpelleren. Hij werd na een korte achtervolging opgepakt en overgebracht naar het commissariaat van de lokale politie, waar hij werd gefouilleerd.

LEES OOK. Familie van jongeman (23) die stierf in politiecel zit nog met veel vragen: “We willen antwoorden, zodat we eindelijk kunnen rouwen”

De twintiger werd echter onwel en overleed na een reanimatie in het ziekenhuis. Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer tijdens de fouille meermaals door de knieën ging, maar telkens rechtop werd gezet door de betrokken politiemensen. Na de controle werd Barrie op een stoel gezet, waar hij echter afgleed, om vervolgens minutenlang in een onnatuurlijke houding te blijven liggen. Met zijn handen achter zijn rug geboeid en zijn hoofd naar beneden tegen een muur leunend, lag hij languit op de vloer van het politielokaal.

“Dat de betrokkenen een andere huidskleur hebben dan het slachtoffer, impliceert geen racisme”

Rechter

De advocaat van de familie van Ibrahima Barrie had de rechtbank gevraagd om de betrokken politiemensen te veroordelen voor onopzettelijke doodslag met het verzwarende motief dat het om racisme ging. In een zeer uitgebreid en gemotiveerd vonnis veegde de rechtbank het pleidooi van advocaat Alexis Deswaef van tafel. “Dat de betrokkenen een andere huidskleur hebben dan het slachtoffer, impliceert geen racisme”, klonk het. “Er is geen sprake van racistische gedragingen of handelingen door de politiemensen.”

LEES OOK. Gearresteerde Ibrahima aan hartstilstand overleden

Nog volgens de rechtbank kan het niet met zekerheid worden gesteld dat de fouten die werden gemaakt door drie van de vier beklaagden een causaal verband hebben met de dood van Inbrahima Barrie, die een onontdekte hartafwijking had. “We kunnen niet met zekerheid stellen dat hij niet was overleden indien hij niet was gearresteerd of indien hij niet sneller hulp had gekregen”, stelde de rechter.

Vrijspraak

Een van de vier politie-inspecteurs die terechtstonden op het proces werd over de hele lijn vrijgesproken. Zijn collega van de lokale politiezone Brussel-Noord werd wel veroordeeld tot 1 maand cel met uitstel voor het toebrengen van slagen en verwondingen. Na de fouille had hij Ibrahima Barrie hardhandig in zijn stoel geduwd toen die naar voren leunde. “Het slachtoffer was op geen enkel moment gewelddadig”, aldus de rechter. “De beklaagde heeft Ibrahima Barrie zonder legitiem motief hardhandig geduwd.”

Drugs gevonden in persoonlijke spullen

Twee leden van de federale politie die waren gedetacheerd bij de zone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) kregen 7 maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim. De twee waren minutenlang alleen met Barrie in het fouillelokaal en hadden volgens de rechtbank sneller moeten ingrijpen. “Toen de arrestant aankwam, waren er geen tekenen van gezondheidsproblemen”, staat er in het vonnis. “Zijn toestand ging echter snel achteruit en toen er drugs werd gevonden in zijn persoonlijke spullen, hadden ze moeten beseffen dat hij misschien geen komedie speelde. Ze hebben toen nagelaten zijn toestand te checken.”

“Het wordt tijd dat het parket stopt met advocaat van de politie te spelen”

Alexis Deswaef

Advocaat van de familie van Ibrahima Barrie

Alexis Deswaef, advocaat van de familie van Ibrahima Barrie, reageert tevreden op het vonnis. “Het Brusselse parket heeft in deze zaak de totale vrijspraak gevraagd, zoals het altijd doet”, klinkt het. “Maar de rechtbank heeft verschillende fouten uit hoofde van de betrokken politiemensen bewezen verklaard. Het wordt tijd dat het parket stopt met advocaat van de politie te spelen. Het klopt dat de beklaagden zijn vrijgesproken voor onopzettelijke doodslag, maar dat is enkel omdat er twijfel is.”

De strafpleiter overweegt om de zaak te laten rusten en geen beroep aan te tekenen tegen het vonnis. “Ik moet de uitspraak eerst bestuderen met de familie, maar het is een interessant vonnis dat de familie misschien toelaat om vooruit te gaan, zodat ze eindelijk de dood van Ibrahima kan verwerken.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....