In de eerste drie maanden van dit jaar stierven al dertig Belgen in een woningbrand. “2024 is nu al een pikzwart jaar”, zegt brandpreventiespecialist Tim Renders.
Afgelopen maandag nog kwam een 69-jarige vrouw om het leven bij een woningbrand in Ronse, maar die brand belandt zelfs niet in de statistieken die ex-brandweerman Tim Renders op eigen initiatief bijhoudt. Al meer dan tien jaar telt Renders de woningbranden met fatale afloop in België, met uitzondering van de aangestoken branden.
De balans voor 2024 is nu al bijzonder zwaar. “Ik stel vast dat 2024 al een pikzwart jaar is qua brandveiligheid en schrik hier toch enorm van”, schrijft Renders op zijn website. Tot nu eisten woningbranden al dertig doden in België. Sinds 2014 lag dat aantal op dit moment van het jaar nooit eerder zo hoog. En daarmee zitten we al aan de helft van het totale aantal doden van 2023. Toen kwamen 60 mensen om het leven.
Van alle dertig doden kwamen er zestien om het leven in Vlaanderen. De andere veertien vielen te betreuren in Wallonië. “Als je het beperkt tot Vlaanderen is dat elke zes dagen één dode”, zegt Renders. “Ik kan die evolutie niet volledig verklaren omdat ik geen brandonderzoek doe, maar ik ben er wel van overtuigd dat er vandaag meer brandrisico’s in onze huizen zitten dan vroeger. Ik bedoel dan de oplaadbare batterijen die tegenwoordig overal inzitten: van smartphones, over laptops tot elektrische fietsen. Het slechtst van al zijn de elektrische steps en hoverboards. Die batterijen verliezen aan stabiliteit als ze schade oplopen en met die vervoersmiddelen zijn botsingen en valpartijen schering en inslag. Je ziet ze in de grootsteden ook overal tegen de grond liggen. Hoe slechter we met onze toestellen omspringen, hoe groter het risico op brand.”
Renders pleit er al jaren voor dat de overheden in ons land meer inzetten op preventie en campagnes. “Mensen weten misschien wel dat ze rookmelders moeten installeren. Maar dewelke? Waar moeten ze precies hangen? Hoe moet je ze onderhouden en wat is de vervaldatum? Het is niet gewoon ophangen en klaar. Daar is meer bewustwording rond nodig.”