De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, heeft voor het eerst een inkijk gegeven in de nieuwe zwaarbeveiligde kluis waar een deel van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen ligt. Journalisten kregen daarom goudstaven, bankbiljetten en munten te zien ter waarde van ettelijke miljarden euro’s.
Zowat een jaar geleden vond misschien wel de belangrijkste verhuis van Nederland plaats. Toen werden, in het grootste geheim 14.166 staven van 24-karaats goud met zuiverheidsgraden tot 99,9 procent verhuisd van Amsterdam naar de bossen bij Zeist.
Daar werd op een terrein van de Nederlandse Defensie een nieuw betonnen complex neergezet, waardoor het nu zowat het best beveiligde gebouw van Nederland is. En dat gebouw bleef gesloten voor pottenkijkers. Tot nu. Een select gezelschap van journalisten kreeg deze week een inkijk in de nieuwe kluis en kreeg zo een groot deel van de goudvoorraad van onze noorderburen te zien. De ongeveer 14.000 goudstaven hebben een waarde van zo’n 11 miljard euro. Daarnaast wordt in Zeist ook een voorraad nieuwe bankbiljetten bewaard met een waarde van ongeveer 6 miljard euro en ligt er ook een voorraad punten ter waarde van 50 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)
De circa 200 ton aan goudstaven en gouden munten in Zeist vormt 31 procent van de Nederlandse goudvoorraad. Nog eens 31 procent ligt bij de Amerikaanse centrale bank in Manhattan en 38 procent is verdeeld over de kluizen van centrale banken in Engeland en Canada.
Wie ooit voet zou mogen zetten in het gebouw kan zich verwachten aan een stevige beveiliging. Bezoekers moeten zich meermaals legitimeren en door metaaldetectoren. Ook bij het buitengaan worden ze grondig gefouilleerd. Zomaar buiten wandelen met een goudstaaf van 12,5 kilo is onmogelijk.
VRT NWS weet dat ons land in totaal nog 227 ton goud bezit, maar dat het grootste deel daarvan in Londen bewaard wordt. Een klein deel ligt in Canada en nog een deel in Zwitserland. Dat goud zou op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog verplaatst zijn.