Het is een techniek die in de vroegere Sovjet-Unie al werd gebruikt. De tegenstander geen seconde rust gunnen. En eens hij voldoende uitgeput is, massaal aanvallen. Het is waar het commando voor vreest.
LEES OOK. WaaromOekraïne tijdens het derde oorlogsjaar alleen maar kan proberen vol te houden
Russische grondtroepen duiken plots uit het niets op en vorderen in sneltempo richting de frontlijn in Charkov, waar Oekraïne alle moeite van de wereld heeft om stand te houden. Na een tijd breken ze de aanval weer af en trekken ze zich terug. Om wat later hetzelfde te doen. Soms wel tien keer per dag. Zelfs ’s nachts, zeggen Oekraïense legerbronnen. “Onze jongens zijn zowel fysiek als mentaal op.” (Lees verder onder de foto)
Met die aanvallen willen de Russen vooral zien vanuit welke richting ze worden bestookt met zware wapens zodat ze die stellingen dan vanop afstand kunnen uitschakelen met raketten. “Maar met die voortdurende aanvallen putten ze vooral onze troepen uit. Die hebben geen rust meer. Ze moeten permanent extra alert zijn en moeten elke keer opnieuw aanvallen afslaan. Dat kruipt in de kleren”, zegt luitenant-kolonel Anton Bayev van de Khartia Brigade van de Oekraïne Nationale Garde. Die is momenteel ingezet om de frontlinies ten noorden van Charkov te helpen verdedigen.
Gedetineerden
Ze noemen het “vleesaanvallen”, wat de Russen doen. Omdat het de laagste soldaten in rang zijn die als kanonnenvlees op de vijand worden afgestuurd. Onder meer gedetineerden die werden vrijgelaten om naar het front te trekken. Of jongens uit armere streken die eenmalig een premie kregen. Velen zullen niet meer terugkeren naar huis.
Want deze tactiek heeft al geleid tot massa’s Russische slachtoffers sinds Moskou twee maanden geleden zijn laatste offensief lanceerde. Ongeveer 1.200 Russische soldaten werden elke dag gedood of gewond in mei en juni, het hoogste aantal sinds het begin van de oorlog, volgens westerse functionarissen.
Maar een mensenleven lijkt niet te tellen voor Poetin. “Als de troepen zich na zo’n aanval terugtrekken, laten ze hun doden en gewonden zelfs gewoon achter”, zegt luitenant-kolonel Bayev.
Rusland voert nog voortdurend nieuwe troepen aan, zo hebben getuigen gezien. Aan Russische zijde zijn er intussen ook klachten over “kreupele regimenten”, waarin gewonde soldaten gedwongen worden om toch te blijven vechten. “Gewonden die verzorging nodig hebben, worden toch weer naar het front gestuurd. Desnoods op krukken”, zei een Russische militair aan BBC.
Frustraties
Vladimir Poetin rekent erop dat hij Oekraïne op het slagveld kan uitputten en de vastberadenheid van het Westen om steun te bieden kan overleven. Door energie-infrastructuur te viseren, hoopt hij het leven ondraaglijk te kunnen maken voor de Oekraïense bevolking.
Bij het leger van Zelenski neemt de frustratie intussen toe omdat de Westerse steun veel te traag op gang komt. “Als het nog lang duurt, zullen er geen manschappen meer over zijn om het zware oorlogsmateriaal te kunnen bedienen”, klinkt het.