In Kameroen is ophef ontstaan over Brenda Biya, de 26-jarige dochter van de president. Biya heeft op Instagram een foto geplaatst waarop ze een vrouw kust. Op homoseksualiteit staan in het land gevangenisstraffen tot vijf jaar.
Vandaag om 15:37
De 26-jarige Brenda Biya zoent op de foto met het Braziliaanse model Layyons Valença. In een bericht onder de foto schrijft ze: “Ik ben helemaal weg van jou en ik wil dat de wereld het weet.” Ook deelt ze een artikel van de Franse krant Le Monde waarin staat dat ze uit de kast is gekomen. In haar eigen land riskeert ze hiervoor een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.
Brenda Biya is de dochter van de 91-jarige Paul Biya, die in 1982 president van Kameroen werd en daarmee een van de langst regerende leiders van het continent is. Het Centraal-Afrikaanse land is altijd redelijk stabiel geweest, al is er de laatste jaren meer onrust door separatisten in het Engelstalige zuidwesten. Zelf vertoeft dochterlief meestal in het buitenland. Ze maakt muziek onder de naam King Nasty.
“Select clubje”
Haar bericht kreeg steun van de Kameroense activiste en transgender Shakiro, die in ons land asiel heeft aangevraagd nadat ze in haar eigen land was veroordeeld voor “poging tot homoseksualiteit”. Shakiro zei dat de post van Biya “een keerpunt kan zijn voor de LGBTQ+-gemeenschap in Kameroen” en dat de presidentsdochter “zich nu opwerpt als een stem voor sociale verandering in een land waar taboes diepgeworteld zijn”.
Er kwam ook kritiek. Naast homofobische reacties klonk het verwijt dat Biya graag de controverse zoekt, iets wat ze vaker zou doen op sociale media. Anderen stelde zich de vraag of uit de kast komen een voorrecht is voor een select clubje in Kameroen. Je moet al de dochter van de president zijn om ermee weg te komen. “Wie geld en connecties heeft is veilig, terwijl de rest de gevolgen draagt van de anti-LGBT-wetten”, klinkt het.
LEES OOK. Tienduizenden mensen op Pride-parade in Parijs tegen transfobie
Mensenrechtenorganisaties klagen al langer de harde Kameroense wetgeving tegen de LGBTQ+-gemeenschap aan. Human Rights Watch eiste in 2022 van Kameroen om “dringend actie te ondernemen om de discriminerende wet in te trekken en ervoor te zorgen dat de mensenrechten van alle Kameroeners, ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken, worden gerespecteerd”.
Er is nog geen officiële reactie van de overheid, noch van de president op de Instagrampost van Brenda Biya, die ook zelf geen verdere uitleg gaf.