Hij is pas terug uit de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar vrijdag reist de Hongaarse premier Viktor Orban al naar Moskou. Volgens het Hongaarse nieuwsmedium Telex staat in de Russische hoofdstad een ontmoeting met president Vladimir Poetin op het programma. Daarna zou de Hongaarse premier doorreizen naar een conferentie in Azerbeidzjan.

LEES OOK. Poetin ontmoet woensdag Erdogan en Xi in Kazachstan

Het is lang niet de eerste keer dat Orban en Poetin elkaar in de ogen kijken. In oktober spraken ze elkaar nog in Peking, in de marge van een bijeenkomst van het Belt and Road Forum, over de Chinese investeringen wereldwijd. Orban was daar toen de enige regeringsleider van een EU-lidstaat. (Lees verder onder de foto)

Eerder deze week zat Viktor Orban nog in Kiev.© AFP

De timing van het bezoek is opmerkelijk. Dinsdag reisde de Hongaarse premier nog naar Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoette. “Als voorzitter van de EU wil ik de Europese uitdagingen helpen op te lossen. Daarom bracht mijn eerste reis me naar Kiev”, schreef Orban over die reis op Facebook. Dat hij meteen ook naar Moskou trekt, bewijst volgens Telex dat hij desondanks zijn goede verstandhouding met het Kremlin niet in gevaar wil brengen.

Brussel niet tevreden

Volgens nieuwssite Euractiv wordt de demarche van Orban in Brussel allerminst gesmaakt. Het Hongaarse voorzitterschap zou de EU om te beginnen niet geïnformeerd hebben over het bezoek aan het Kremlin. En Hongarije is nog maar sinds maandag tijdelijk voorzitter – als opvolger van België. Volgens Euractiv veroordelen “meerdere” EU-diplomaten het bezoek aan Poetin, dat “volledig tegenstrijdig is met het huidige EU-beleid, en zelfs de eenheid van de EU in gevaar brengt”.

Charles Michel, ontslagnemend voorzitter van de Europese Raad, was kritisch op X: “Het roterende voorzitterschap van de EU heeft geen mandaat om met Rusland in gesprek te gaan in naam van de EU. De Europese Raad is duidelijk: Rusland is de agressor, Oekraïne het slachtoffer. Er kan geen gesprek plaatsvinden over Oekraïne zonder Oekraïne”.

De demarche van Orban wordt in Brussel allerminst gesmaakt. Het Hongaarse voorzitterschap zou de EU niet geïnformeerd hebben over het bezoek aan het Kremlin

Ook de Poolse eerste minister Donald Tusk maakt zich zorgen over de geruchten dat de Hongaarse premier een bezoek zou brengen aan Moskou. Die geruchten “kunnen toch niet kloppen, of wel Viktor Orban?”, vraagt hij op X.

Vrijdagochtend plaatste Orban opnieuw een bericht op Facebook met een duidelijke reactie op de kritiek. “Je kunt geen vrede stichten door in Brussel te gaan janken. Onder het Hongaarse voorzitterschap van de EU zetten we de eerste stappen op weg naar vrede. Dit is waar onze vredesmissie over gaat”, schreef Orban.

LEES OOK. Hongaarse premier Orban wil nieuwe fractie vormen in Europees Parlement met Oostenrijkse FPÖ en partij Tsjechische premier Babis

De populistische Hongaarse eerste minister is de enige bondgenoot van het Kremlin in de Europese Unie. Tijdens zijn bezoek aan Kiev bepleitte hij een wapenstilstand bij de Oekraïense president Volodimir Zelenski, welteverstaan zonder eerst te eisen dat de Russische troepen bezet Oekraïens gebied verlaten.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....