Op vrijdag begint de avondspits meestal in de namiddag al, volgens Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum en dat zal nu zeker niet anders zijn. In Franstalig België en Brussel begint de vakantie vandaag officieel. En ook in het zuiden van Nederland gaat de zomervakantie van start. Dat betekent dat veel Nederlanders naar ons land komen of door België zullen rijden op weg naar hun vakantiebestemming.

LEES OOK. Deze zomer geen werven langs E40 naar de kust, wel aanschuiven richting Ardennen

Dat zal vooral voor extra drukte zorgen op de Antwerpse ring. Maar ook rond Brussel wordt het ongetwijfeld filerijden. Daar begint het bouwverlof in Brussel-Halle-Vilvoorde. Vooral richting zuiden van het land worden verkeersproblemen verwacht. Door de werken op de ring in Brussel in de omgeving van het viaduct van Vilvoorde verloopt het verkeer er sowieso moeizaam. Verder zijn er ook de werken aan de Leonardtunnel. Wie via de E411 naar de Ardennen, Luxemburg of Frankrijk trekt, zal daar rekening moeten houden met grote vertragingen. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie pas maandag vertrekt, kan die omgeving zelfs best helemaal vermijden, zegt het Agentschap voor Wegen en Verkeer. “Van 8 tot en met 12 juli worden daar immers zware verkeersproblemen verwacht omdat er dan maar één rijstrook beschikbaar zal zijn voor het verkeer vanuit Zaventem. Vanaf 13 juli zijn er twee rijstroken open op de Brusselse binnenring vanuit Zaventem.

Richting kust wordt — ook al voorspellen ze minder mooi weer — druk verkeer verwacht. Maar aangezien de werken op de E40 voorbij zijn, zal je daar hoogstens wat vertraging hebben. Als alles normaal verloopt natuurlijk. “Want het minste incident kan genoeg zijn om voor grote vertragingen te zorgen”, klinkt het bij de autowegpolitie.

Druk in buurlanden

Dit weekend verwachten de Belgische mobiliteitsorganisaties VAB en Touring, maar ook de zusterorganisaties in Nederland (ANWB) wel grote drukte in de buurlanden.

Wie naar het zuiden van Frankrijk vertrekt, moet rekening houden met lange wachttijden. Voor de Fransen begint de zomervakantie. Rond Parijs geldt vanaf vanmiddag tot vanavond (vrijdag) een code rood. Ook aan de péages zal je geduld moeten oefenen.

Zaterdag 6 juli wordt een rode dag in heel Frankrijk. Het zal volgens Touring heel druk zijn op de A10 Parijs-Bordeaux tussen 8 uur en 17 uur, op de A7 Lyon naar Orange tussen 9 uur en 16 uur, op de A9 Montpellier richting Spaanse grens tussen 11 uur en 18 uur en aan de Mont-Blanc tunnel tussen 10 uur en 17 uur. Op de grote toeristische assen zijn alle werven wel opgeruimd.

En niet vergeten: binnenkort gelden tijdens de Olympische Spelen in Parijs (26 juli tot 11 augustus ) speciale verkeersmaatregelen. De linkerrijstrook van de “Périphérique”, de ringweg van Parijs, mag dan enkel worden gebruikt door atleten en hulpdiensten.

Ook in Duitsland wordt het vanaf dit weekend drukker. Wie vanuit ons land naar Duitsland rijdt, houdt ook best rekening met extra controles aan de grenzen. Zeker op dagen dat er wedstrijden zijn voor het EK voetbal. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Belgen die via Zwitserland naar Italië rijden, volgen doorgaans vanaf Basel de A2 via de Gotthardtunnel, waar de wachttijden soms erg oplopen. Soms tot een paar uur.

Langs de San Bernardino-route (Zwitserland) is sinds zondag 23 juni de A13 Chur-Bellinzona in beide richtingen dicht bij Mesocco. Een deel van de snelweg werd door een modderstroom weggespoeld. Dat zorgde voor extra drukte en lange files aan de Gotthardtunnel (A2). Maar er is hard gewerkt en vrijdagmiddag gaat in beide richtingen weer één rijstrook open. Al zal dat nog onvoldoende zijn om de verwachte grote stromen vakantieverkeer te kunnen verwerken.

Alternatieven voor de A13 of de Gotthardtunnel zijn (via een ommetje) de A12 Bern-Montreux via de Grote Sint Bernardtunnel. Of via Oostenrijk (A13 Innsbruck-Bolzano en dan via de Brennerpas). Of via Frankrijk (Lyon-Chambéry en dan langs de Mont-Blanctunnel of Lyon-Grenoble en dan door de Fréjustunnel.

Nog deze goede raad. “Kan je je vertrek een dagje uitstellen, vertrek dan liever zaterdagnamiddag of -avond of zondag. Dan is de grootste drukte voorbij”, zegt Danny Smagghe van Touring.

Alles wat je moet weten als je op reis gaat naar…

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....