Arseni Toerbin© KV

De 15-jarige Rus Arseni Toerbin is veroordeeld tot 5 jaar cel wegens “deelname aan een terroristische organisatie”. De jongen zou daarmee de jongste politieke gevangene in Rusland zijn. Toerbin is kritisch voor het beleid van president Poetin, maar ontkent dat hij aan een terroristische organisatie deelnam.

Febe De Brabanter

Bron: Volkskrant

Vandaag om 17:14

Sinds 2016 kunnen kinderen vanaf een leeftijd van 14 jaar vervolgd worden voor terrorisme. En voor het eerst is dat ook gebeurd. De 15-jarige Arseni Toerbin werd veroordeeld tot 5 jaar cel wegens “deelname aan een terroristische organisatie”. De rechtszaak vond plaats in een militaire rechtbank, achter gesloten deuren. De informatie die over het proces naar buitenkomt, is daardoor zeer beperkt.

Het buitenbeentje

De jongen werd in 2008 geboren in Dubai, waar zijn vader woont. Toerbin en zijn moeder verhuisden naar Livny, een stad van ongeveer 40.000 inwoners, op zo’n 350 kilometer ten zuiden van Moskou. Ze bouwden daar samen een leven op, zonder de vader.

Op school viel Toerbin op door zijn talent voor wiskunde. Verder stak hij zijn interesse in politiek en zijn politieke voorkeur niet weg. Op sociale media noemde hij zichzelf “liberaal en democraat”. Hij nam meermaals deel aan acties om te pleiten voor de vrijlating van Aleksej Navalny, de Russische activist die in februari overleed in een Russisch strafkamp. Verder schoof Toerbin op 14-jarige leeftijd pamfletten in de brievenbussen in zijn stad, met kritiek op Russische president Vladimir Poetin en de oorlog tegen Oekraïne. Het maakte hem een doelwit van pesterijen op school. Hij was het buitenbeentje.

In het vizier

Toerbin werd niet alleen geviseerd door klasgenoten, hij kwam ook in het vizier van de Russische veiligheidsdienst. En er volgde al snel een huiszoeking. De FSB probeerde Toerbin te linken met het Vrijheid-van-Rusland-Legioen, dat aan de zijde van het Oekraïense leger tegen Rusland vecht. Een kort proces van vier zittingsdagen volgde, waarin zijn klasgenoten en leerkrachten tegen hem getuigden.

Meteen na het vonnis werd de jongen in de handboeien geslagen, met tranen in zijn ogen. “Waarvoor krijgt hij vijf jaar?”, riep de moeder van Toerbin de rechter toe na de uitspraak. “Waarom maken ze mijn kind kapot?” De jongen werd weggeleid, terwijl hij aan zijn moeder vergiffenis vroeg en zei dat hij niet wist dat hij de wet overtreden had.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....