Zowel de grote verliezer van de verkiezingen Rishi Sunak (Conservative Party), als winnaar Keir Starmer (Labour Party) werden tijdens hun toespraak vergezeld door enkele opvallende figuren, onder wie Elmo van de Muppets. Een eeuwenoude traditie, die wel degelijk een reden heeft.
Ja. Je leest het goed. Elmo stond op het podium toen Keir Starmer zijn overwinningstoespraak gaf. Niet omdat de nieuwe premier grote fan is van de Muppets, wel omdat Elmo kandidaat was bij de verkiezingen. En naar traditie worden de resultaten per kiesdistrict aangekondigd met alle kandidaten op het podium.
En dat was ook bij Rishi Sunak het geval. In zijn kiesdistrict kwam de populaire Binface — letterlijk vertaald ‘vuilnisbakgezicht’ — op, een figuur met een vuilnisemmer als hoofd. Sunak moest zijn verlies dus verteren met Binface aan zijn zijde. (Lees verder onder de foto’s)
Limiet voor prijs van croissants en naar Songfestival
Binface neemt al jaren deel aan de verkiezingen. Hij nam het eerder op tegen voormalig premier Boris Johnson en deelde ook met hem het podium. Met opvallende beelden als resultaat. Ondanks zijn verworven populariteit, wist Binface tijdens deze verkiezingen ‘slechts’ 308 stemmen te behalen. (Lees verder onder de foto)
Volgens Binface is het een overwinning, maar het levert hem geen zetel in het parlement op. En dat zullen croissantliefhebbers wellicht jammer vinden, want het figuur had beloofd dat hij een limiet zou zetten op de prijs van croissants, mocht hij winnen. Maximum 1 pond en 10 cent. En dat is niet alles. Mocht hij winnen, zou Binface voor het Verenigd Koninkrijk naar het Eurovisiesongfestival gaan. Maar dat heeft allemaal niet mogen wezen. (Lees verder onder de post)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Achter het masker — lees: vuilnisbak — zit comedian Jonathan David Harvey. Hij noemt zijn alterego Binface een “intergalactische ruimtekrijger, leider van de Recyclons van planeet sigma IX, Lovejoy-fan”. Zijn personage geeft op verschillende manieren kritiek op de huidige politiek. Soms subtiel, en soms wat explicieter. “Ik word verondersteld de belachelijke kandidaat te zijn, hoewel ik daar tegenwoordig niet meer zo zeker van ben”, schrijft Binface op zijn website.
Naast grappige kandidaten, nemen er ook satirische partijen deel aan de Britse verkiezingen. Zoals de Monster Raving Loony Party. Kandidaten die voor die partij opkomen dragen doorgaans grote hoeden en opvallende outfits.
Eeuwenoude traditie
Al jaren nemen ludieke kandidaten deel aan de Britse verkiezingen. Sinds 1985 moet elke kandidaat 500 pond ophoesten om mee te doen aan de verkiezingen. Ze krijgen die waarborg enkel terug, als ze 5 procent van de stemmen behaalden. Wat voor Binface en Elmo niet het geval is.
Volgens historici zijn de ludieke kandidaten tijdens de Britse verkiezingen een eeuwenoude traditie. Grappig, maar hun deelname heeft ook wel degelijk een reden. “De grappige kandidaten ontstaan en worden populairder wanneer er een gevoel van afstand is tussen de politiek en de mensen”, zegt politieke wetenschapper Andy Mycock aan BBC. “Er is een bewuste poging om de politieke elites aan de macht te bespotten. Vaak probeert de kandidaat serieuze punten naar voren te brengen over het systeem en hoe het misschien niet zo goed functioneert. En tegelijkertijd is er gewoon die grote Britse traditie om iemand belachelijk te maken!”