“De zaak Letby zorgde begrijpelijk voor een hoop verontwaardiging in Groot-Brittannië en haalde dagenlang de krantenkoppen in 2016, toen alles aan het licht is gekomen. De toen 26-jarige vrouw werkte als neonataal verpleegkundige in een Brits ziekenhuis. Maar de zorgzame en door collega’s graag geziene verpleegster had blijkbaar twee gezichten.

LEES OOK. Britse horrorverpleegster die zeven baby’s vermoordde, had het mogelijk op nog meer pasgeborenen gemunt

Tussen juni 2015 en juni 2016 vermoordde ze baby’s door ze opzettelijk te injecteren met lucht of insuline, of door hen melk te geven terwijl ze daar lang niet klaar voor waren en stikten. Of zoals bij baby K. opzettelijk het zuurstofslangetje uit te trekken. “Ze speelde zelf voor God. Niet de dokters of de ouders, maar zíj beslistte over leven en dood van de vroeggeboren baby’s”, klonk het op het proces. Een arts die toen de kamer binnenkwam, kon snel ingrijpen. Hij wilde Letby vertellen over die dramatische nacht en hoe hij alles had geprobeerd om de baby te redden. Maar de kleine K. overleed drie dagen later toch. Toch had hij niet direct door dat de verpleegster het slangetje opzettelijk had verplaatst, zei hij.

Al ziet ze dat zelf anders. “Ik ben onschuldig”, zei ze vrijdagochtend toen de zwaarste straf opgelegd kreeg. “Ik wilde alleen het beste voor ‘mijn’ kindjes.”

Koelbloedig

Hoofdofficier van justitie Nicola Wyn Williams zei dat Letby niet handelde als een bezorgde verpleegster maar als een “koelbloedige moordenaar”. “We hebben nog steeds geen idee waarom ze deze misdaden heeft gepleegd”, zei Williams nog. Want gedurende het proces bleef Letby volhouden onschuldig te zijn. Ze beweerde dat het nooit haar bedoeling was geweest om de baby enige schade te berokkenen.

De ouders van baby K. snakten naar adem en huilden toen de strafmaat uiteindelijk werd voorgelezen en de moordenaar van hun kind levenslang kreeg. De mama van baby K. vertelde hoe zwaar het voor hen geweest was. “Eerst haar dood, dan al die jaren wachten op een proces. En dan al die details moeten aanhoren. Het was hartverscheurend. Maar we hadden geen keuze, ons kleine meisjes had een stem nodig”, zei ze.

Letby zat de hele tijd voor zich uit te staren. Bood geen enkele keer excuses aan of toonde niet de minste emoties.

Stijging aantal sterfgevallen

Maar dat deed ze ook niet bij vorige processen. Want ze werd eerder al veroordeeld tot meerdere keren levenslang voor zeven moorden en zes moordpogingen, ook op de afdeling voor premature baby’s in het Countess of Chester Hospital, in het Engelse Chester vlak bij Liverpool.

LEES OOK. Britse verpleegster die veroordeeld werd voor zeven babymoorden opnieuw schuldig bevonden

Tussen 2015 en 2016 werd daar een aanzienlijke stijging vastgesteld van het aantal baby’s dat onverwacht stierf. Wat daarbij opviel, was dat verpleegster Lucy Letby altijd aanwezig was op het moment van de sterfgevallen. Het leidde tot een uitgebreid onderzoek en een fel gemediatiseerd proces. De “horrorverpleegster” had altijd wel een uitleg klaar en vervalste de dagrapporten om aan te tonen dat de toestand van de bewuste baby’s plots fel achteruit was gegaan. Zo kon ze nog ruim een jaar blijven werken en haar ding doen.

Het laatste woord op het proces van baby K, dat vrijdag werd afgerond, was voor de mama van de overleden baby. Zij raapte al haar moed bij elkaar en richtte zich rechtstreeks tot de dader: “Jij, Lucy Letby, zult nooit nog een ander kind pijn doen of het voorrecht en de vreugde kennen die kinderen geven”, sprak ze in tranen. Daarop werd Letby in terug naar de vrouwengevangenis gebracht. Wellicht voor goed.

Want iemand met zo’n “aan sadisme grenzende boosaardigheid”, sprak de rechter nog, moeten we uit de maatschappij houden.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....