Biden maakte vorige week een verwarde indruk tijdens het debat met Trump. Hij versprak zich meermaals, raakte zijn draad kwijt en maakte zijn zinnen niet af. Het leidde tot paniek bij sommige van zijn partijgenoten, die zich afvroegen of Biden nog wel de juiste kandidaat was om de strijd om het presidentschap tegen de Republikein Donald Trump aan te gaan.

De president zegt nu aan ABC dat hij “een slechte avond” had. Hij was verkouden en voelde zich “verschrikkelijk”. Tegelijkertijd beklemtoont Biden dat hij niet aan een ernstige ziekte lijdt.

LEES OOK. Zet Joe Biden straks toch stap opzij ten gunste van Kamala Harris?

Aanvankelijk werd vooral verwezen naar de reizen die de Amerikaanse president midden juni ondernam. Hij reisde naar Frankrijk voor D-Day. Nadien verbleef hij echter een week in Camp David om zich te kunnen voorbereiden op het debat en ook wat uit te rusten. Daar zou hij volgens zijn team ook tijd hebben gekregen voor dutjes en moest de president volgens de planning pas om 11 uur ’s ochtends beginnen met werken.

Toen journalist George Stephanopoulos tijdens het interview vroeg of Biden niet genoeg tijd had gehad om te rusten antwoordde Biden: “Eigenlijk waren de dokters bij mij. Ik vroeg of ze een COVID-test hadden gedaan omdat ze probeerden uit te zoeken wat er mis was. Ze deden een test om te zien of ik een infectie had, je weet wel, een virus. Dat had ik niet. Ik was gewoon heel erg verkouden.”

“Niemands schuld, behalve die van mij”

Biden benadrukt dat hij de verantwoordelijkheid voor het slecht verlopen debat volledig op zich neemt. “De hele manier waarop ik me heb voorbereid… het is niemands schuld, behalve die van mij”, klinkt het. “Ik heb niet naar mijn instinct geluisterd.”

De 81-jarige Biden is nu al de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis, maar hij zegt dat hij nog altijd fit genoeg is voor een nieuwe ambtstermijn van vier jaar. Hij heeft echter geen zin in een test die zijn mentale fitheid moet aantonen. “Ik leg elke dag al een cognitieve test af”, zegt Biden. “Ik voer niet alleen een verkiezingscampagne, ik leid de wereld.”

“Ik denk niet dat er iemand meer gekwalificeerd is dan ik om president te worden en om deze (verkiezings)race te winnen”, klinkt het zelfzeker. “Enkel als de Almachtige Heer naar beneden zou komen en zou zeggen ‘Joe, stap uit de race’, dan zou ik dat doen. Maar de Heer komt niet naar beneden.”

Eerder op de dag had Biden in een toespraak in de staat Wisconsin al beklemtoond dat hij nog altijd strijdvaardig is. “Ik blijf in de koers. Ik ga Donald Trump verslaan”, klonk het. (Lees verder onder de foto)

Trump en Biden tijdens het eerste presidentiële debat.© REUTERS

Toenemende druk

Maar hoewel Biden al sinds het debat blijft aangeven dat hij geen stap op zij zal zetten, heeft een groep van prominente donoren, maatschappelijke leiders en zakenmensen in de Verenigde Staten, de Democratische president Joe Biden vrijdag een brief gestuurd waarin ze hem oproepen zich terug te trekken voor de aankomende verkiezingen.

LEES OOK. Prominente donoren vragen Biden in brief om stap opzij te zetten, maar die weigert: “Ik blijf in de race”

Volgens de briefschrijvers staat “niets minder dan de Amerikaanse democratie op het spel in november”. In de brief roemen ze de 81-jarige Biden voor het “redden van onze democratie van de grootste bedreigingen die we sinds de Burgeroorlog hebben gekend”, maar ze vragen hem ook “de fakkel door te geven aan de volgende generatie Democraten” om zijn “erfenis te verstevigen”.

De brief is een initiatief van het Leadership Now Project, een groep die in 2018 is opgericht om in actie te komen tegen bedreigingen voor de democratie. Woensdag kwam de groep ook al met een verklaring waarin ze Biden opriepen plaats te maken voor een nieuwe generatie Democraten, maar toen stonden er nog geen namen onder.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....