De frustraties van Barcelonezen leidden zaterdag tijdens de betoging zelfs tot rechtstreekse confrontaties met toeristen.© Reuters

Uitgejouwd en natgespoten. De Barcelonezen kwamen zaterdag met zijn duizenden op straat om te protesteren tegen massatoerisme. En dat bleef niet alleen bij slogans scanderen. Radiomaker Sven Ornelis heeft al meer dan tien jaar een appartement in de Spaanse stad. “De inwoners hebben niets tegen toerisme an sich, wel tegen de uitspattingen ervan.”

Tommy Huyghebaert

Vandaag om 03:00

“Genoeg is genoeg! Laten we grenzen stellen aan het toerisme.” Met die slogan trokken naar schatting 2.800 demonstranten zaterdag door de straten van de binnenstad in Barcelona. Niet omdat ze tegen toerisme zijn, wel omdat ze tegen overtoerisme zijn, een fenomeen dat volgens hen de hele stad, het milieu en de maatschappij beschadigt. Lokale winkels moeten plaatsruimen voor souvenirshops en internationale ketens. De woning- (+68%)- en huurprijzen (+18%) zijn enorm gestegen door het succes van Airbnb’s en vakantieverhuurders. En hoe meer bezoekers, hoe groter ook de afvalberg en hoe slechter de werkomstandigheden in de toeristische sector.

De locals voelen hun stad naar eigen zeggen kreunen onder de druk van citytrippers. De frustratie is groot, en dat leidde zaterdag tijdens de betoging zelfs tot rechtstreekse confrontaties met toeristen. Citytrippers die van spijs en drank genoten op terrasjes werden natgespoten met waterpistolen of kregen een bord tegen de neus gedrukt met een slogan die de toeristen verwenst. (Lees verder onder de foto)

De laatste jaren groeit in meer en meer steden en toeristische oorden groeit het protest tegen overtoerisme.© REUTERS

Nochtans probeerde de stad enkele weken geleden al tegemoet te komen aan sommige noodkreten van de betogers. Maar liefst 10.000 woningen komen binnenkort opnieuw op de huur- en koopmarkt voor de inwoners omdat de stad vanaf 2029 een halt toeroept aan vakantieverhuur.

Radiomaker en halve Barcelonees Sven Ornelis heeft al meer dan tien jaar een appartement in zijn geliefde Barcelona, waar hij pas de reisgids Mijn Barcelona over schreef. “Nee, mijn buren met wie ik een goede band heb, nemen me zeker niet kwalijk dat ik nog meer mensen naar de stad lok met mijn boek. Ik zit nu ook niet undercover in een taxi. (lacht) Toeristen blijven hier meer dan welkom. Ze weten hier door de coronajaren echt wel heel goed wat er gebeurt als niemand de stad bezoekt. De inwoners hebben niets tegen toerisme an sich, wel tegen de uitspattingen ervan. De dronken en lallende Britten die de Ramblas overspoelen, en de inname van huizen en appartementen voor vakantieverhuur, waardoor alleen gegoede Barcelonezen nog iets kunnen kopen. Zelf verhuur ik mijn appartement dat ik al meer dan tien jaar bezit bijvoorbeeld niet. Dit is ook geen toeristische buurt. Ook al woon ik op amper een kilometer van het toeristisch centrum, zie ik hier in winkels en op de markt zelden een citytripper.”

LEES OOK. Nu protest groeit: botst massatoerisme op zijn grenzen? “We hebben kansen gemist omwille van snel geld”

De laatste jaren groeit in meer en meer steden en toeristische oorden het protest tegen overtoerisme. Denk aan Tenerife, waar actievoerders enkele weken geleden in hongerstaking gingen. Of aan Amsterdam, waar de burgemeester de hordes toeristen van de Walletjes in het centrum weg wil jagen door de bekendste rosse buurt van de wereld te verhuizen naar een meer te controleren en afgelegen plaats.

“Ook in Barcelona is het al lang niet de eerste keer dat er geprotesteerd wordt. De wereld is een groot dorp geworden. Dat heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Uiteindelijk zal gewerkt moeten worden aan maatregelen om die nadelen zo veel mogelijk te beperken. En de toerist – of toch diegene die voor overlast zorgt – zal respect moeten leren tonen.”

Radiomaker en halve Barcelonees Sven Ornelis: “Bezoekers blijven hier meer dan welkom. De inwoners hebben namelijk niets tegen toerisme an sich, wel tegen de uitspattingen ervan.”© rtr

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....