Voor deze politieoperatie werden er gedurende drie maanden 11 inspecteurs van de Lokale Recherche van PolBru gemobiliseerd. Ze kregen daarbij versterking van 4 inspecteurs van de zone Zuid, leden van de interventiediensten van beide zones, de Directie van de spoorwegpolitie van de Federale Politie en, indien nodig, de Anti-Overvalbrigade van PolBru. De operatie verliep in samenwerking met het parket van Brussel en de betrokken gemeentes (Stad Brussel en Sint-Gillis).

LEES OOK. Verboden mes op zak of joint aan het roken? Dat is voer voor de “bancontact-agent”

Deze actie kwam er als reactie op de incidenten in en rond het Hallepoortpark: drugsgebruik en-verkoop, vechtpartijen; diefstallen in voertuigen, wandelaars in het park die werden lastiggevallen door daklozen, zwerfvuil, … “De samenwerking tussen onze gemeentes en politiezones in de strijd tegen criminaliteit en drugshandel werpt haar vruchten af. We zetten door en blijven concrete resultaten op het terrein zien dankzij onze politiemensen, die vlekkeloos werk leveren”, herhaalt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

Verhoogde politieaanwezigheid

Jean Spinette, burgemeester van Sint-Gillis: “Deze operaties door onze twee politiezones in de omgeving van de Hallepoort zijn er gekomen na een gemeenschappelijke beslissing met Philippe Close en ze zijn een echte meerwaarde in de repressie van straatdealen. Onze politiezones blijven nadenken over de beste manieren om dit fenomeen zo efficiënt mogelijk te bestrijden. Sinds enkele dagen is het Zomerplan van de politiezone Zuid van kracht en dat maakt een verhoogde politieaanwezigheid in de wijk mogelijk.”

LEES OOK. Drugsepidemie in Brusselse metrostations volledig ontspoord: “Ik betaal mijn drugs met mijn lichaam”

In totaal nam de politie in het kader van deze actie aan de Hallepoort en omgeving 93.375 euro, 1,535 kg harddrugs, 1,200 kg softdrugs, zeven vuistvuurwapens en één oorlogswapen in beslag. Tussen 1 april 2024 en midden juni 2024, werden 131 personen ter beschikking gesteld van het parket van Brussel.

17 onderzoeken en 36 verdachten

Er zijn 29 opsporingsonderzoeken aan de gang bij het parket van Brussel en er lopen 17 gerechtelijke onderzoeken bij verschillende Brusselse onderzoeksrechters. Deze laatsten hebben besloten 36 verdachten onder aanhoudingsmandaat te plaatsen voor onder andere smaad/weerspannigheid, wederrechtelijke opsluiting, bedreigingen, poging tot doodslag en poging tot moord, diefstal met geweld, witwassen en bezit en verkoop van verdovende middelen.

LEES OOK. Hoe twee rivaliserende clans met riotguns over één witte stoel een drugsoorlog uitvechten

In totaal werden er ook 14 minderjarigen gearresteerd. 5 van hen werden ter beschikking gesteld van een jeugdrechter. 22 personen kregen een dagvaarding via de snelrechtprocedure en zullen binnenkort voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. (lees verder onder de foto)

De Jacques Francksquare in Brussel. Er is een voetbalveldje, maar ouders durven hun kinderen er niet te laten spelen.© Olivier Matthys

Daarnaast werden er door de correctionele rechtbank van Brussel 16 veroordelingen uitgesproken. In deze zaken werden de daders veroordeeld tot autonome probatiestraffen en gevangenisstraffen gaande van 14 maanden tot 3 jaar.

LEES OOK. Brusselse politie klist twee vermoedelijke drugsdealers met arsenaal aan pillen

Tot slot kunnen we ook vermelden dat er tegen het einde van het gerechtelijke jaar in nog 6 andere gerechtelijke dossiers een uitspraak komt. Deze arrestaties, in combinatie met de dagelijkse zichtbare aanwezigheid van de politie, leidden tot een aanzienlijke daling van de drugsverkoop en het drugsgebruik, alsook van de overlast die dat met zich meebrengt. De acties in deze perimeter gaan door.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....