Niemand zou in de auto willen zitten met een seriemoordenaar en verkrachter. Toch deed Steve Fishman het, onbewust weliswaar, in de jaren 70. Nu vertelt hij, samen met de dochter van de moordenaar, voor het eerst het volledige verhaal in een podcast.
Steve Fishman was 19 jaar toen hij aan het liften was en werd meegenomen door een “vriendelijke, kale man met dunne rode haarlokken” die zichzelf voorstelde als “Red”. De rit duurde slechts een kwartier en Fishman kwam veilig thuis. Een halfjaar later werd “Red” – echte naam Robert Frederick Carr – gearresteerd wegens poging tot verkrachting van andere lifters. Later bekende hij meer dan een dozijn mensen te hebben ontvoerd en vier te hebben verkracht.
Fishman deed op het moment van de bekendmaking van het nieuws stage bij een krant. Hij schrok toen hij de foto zag van Carr en besefte dat de “vriendelijke man” die hem thuis had afgezet, eigenlijk een verkrachter en moordenaar was. “In de jaren 70 was liften een vrij normale manier van vervoer”, zei Fishman tegen CNN. “Afhankelijk van waar je woonde, werd het heel veel gedaan.”
Carr overleed in 2007. Zelfs vijftig jaar na zijn daden leeft dochter Donna nog steeds in de schaduw van haar vader. Ze liet haar achternaam veranderen om niet meer geassocieerd te worden met hem. Eerst wou ze het niet geloven dat haar vader een moordenaar was, tot dat Carr de politie meenam naar de plaats waar zijn slachtoffers begraven lagen. Vanaf dat punt kon Donna het niet meer ontkennen en sloot ze zich af van de buitenwereld.
Interview
Na het openbaar maken van de misdaden van haar vader, woonde Donna het grootste deel van de tijd bij haar moeder. Op een dag klopte Fishman, toen nog stagiair bij de krant, aan bij het huis van Donna en haar moeder met de vraag om een interview af te nemen met Carr in de gevangenis. Na veel weigeringen lukte het Fishman uiteindelijk toch om een interview vast te leggen. De gesprekken duurden urenlang.
Carr ontkende niets tijdens de lange gesprekken. Hij gaf toe dat hij heel wat minderjarige lifters had ontvoerd en verkracht, en toonde ook geen enkele vorm van berouw. Een van de vragen die hij stelde was: “Waarom heb je mij niks aangedaan?” Waarop hij antwoordde: “Ik dacht dat je te groot was.” Het interview werd gepubliceerd en de journalistieke carrière van Fishman was gelanceerd.
Omdat Fishman destijds tijdens het interview bevooroordeeld was door de vriendelijke manier waarop hij behandeld werd door Carr, besloot hij om het verhaal verder uit te diepen in de podcast Smoke screen: My friend, the serial killer. Toen Donna het voorstel kreeg om mee te werken aan de productie, twijfelde ze even. Ze had het haar hele leven moeilijkheden gehad om haar vader te begrijpen. Uiteindelijk stemde ze toe en nam ze deel aan de podcast, en dat stemde haar gelukkig. “Ik heb alles zoveel jaren weggeduwd”, zei ze tegen CNN. “Het was fijn om er eindelijk vrij over te kunnen praten.”