Ah, bedplassen bij kinderen, die onuitputtelijke bron van natte lakens en gefrustreerde nachten en / of ochtenden. Niets zegt ‘goede ouder’ meer dan het om de haverklap verschonen van beddengoed en het eindeloos troosten van je kind. Maar vrees niet, hier is een handleiding vol briljante adviezen om je kind te helpen dit probleem te overwinnen én dingen die je beter niet kunt doen.

Dit helpt dus niet: 5 don’ts

Allereerst wat gedragingen die weliswaar heel menselijk en soms ook best herkenbaar zullen zijn, maar niet echt effectief zijn.

  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Gewoon doen alsof bedplassen niet bestaat, dan lost het probleem zichzelf misschien wel op? Nee, je kind laten slapen in natte nachtkleding en lakens is niet echt een oplossing.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Boos worden: Hoe gefrustreerd je ook kunt zijn, onthoud dat je kind het echt niet expres doet.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Straffen: zie hierboven bij ‘boos worden’.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Veel mensen menen tegenwoordig maar alles op social media te moeten gooien. Maar houd er wel rekening mee dat internet alles onthoudt en dat het je kind niet helpt de hashtag #DryNightsChallenge te introduceren en elke vooruitgang (of het gebrek daaraan) nauwgezet te documenteren.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Praten met je kind over hun ‘innerlijke blaas’. Denk je dat het tot slot helpt als je kind voor het slapen gaat een intens gesprek aangaat met zijn of haar blaas, in het kader van het populaire opvoedmethode waarbij alles uitgepraat moet en kan worden?

5 tips die wél kunnen helpen bedplassen af te leren

Nu vraag je je af: hoe kun je dan wel je kind bedplassen afleren? Gelukkig zijn er ook diverse methodes die menig ouder en kind al hebben geholpen.

  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Je kind ’s avonds na het eten niet meer (veel) laten drinken.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Je zoon of dochter voordat je zelf gaat slapen nog even op het toilet zetten.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>’s Nachts een of meerdere keren een wekker zetten om je kind naar het toilet te laten gaan.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Een plaswekker aanschaffen. Dit is een plaswekkeronderbroek met vochtsensor die waarschuwt zodra er ook maar een klein druppeltje vocht wordt gedetecteerd.
  • a]:text-primary dark:[&>a]:text-primaryDark [&>a]:underline”>Je kind belonen na een droge nacht. Positieve aandacht en een vriendelijke benadering kunnen meer invloed hebben dan je denkt! 

Wees gerust, het komt ooit goed!

Tot slot is het goed je te beseffen dat bedplassen waarschijnlijk vaker voorkomt dan je denkt. Van de 7-jarige kinderen plast ongeveer tien procent nog wel eens in zijn bed. Tot die tijd trouwens wel meer kinderen, maar dan hoort het eigenlijk nog bij het zindelijk worden en hoef je nog niet direct actie te ondernemen. Een kind moet zowel fysiek als mentaal klaar zijn voor zindelijkheid, en het ene kind is dit nu eenmaal op vroegere leeftijd dan een ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....