Foto: Unsplash/J Meredith
Het RIVM heeft zoals verwacht per 1 juli de baseline en bandbreedte aangepast waardoor het lijkt alsof er geen sprake is van oversterfte. De baseline is met gemiddeld 3,5 procent naar boven bijgesteld en de bandbreedte zelfs met bijna 8 procent, ontdekte statisticus Herman Steigstra.
De baseline zou de verwachte sterfte moeten zijn. De werkelijke sterfte ligt er op dit moment 300 tot 400 boven. “Maar er is helemaal niks aan de hand hoor!” zegt ingenieur Hans Verwaart sarcastisch.
EN JA HOOR, zoals verwacht heeft RIVM per 1 juli de baseline en bandbreedte aangepast. Gemiddeld 3,5% bij de baseline en de bandbreedte is zelfs met bijna 8% naar boven bijgesteld. RIVM verwacht zeer slecht weer!
1/ pic.twitter.com/GYpUgJ3lUv— Herman Steigstra (@SteigstraHerman) July 10, 2024
Daar trappen we niet in
“Ze hebben het nog redelijk weten te verstoppen, maar daar trappen we niet in!” benadrukt Steigstra.
Als je in de grafiek 31 december vorig jaar vergelijkt met 31 december dit jaar, de gele stippellijn, zie je een verhoging van 4 procent. Steigstra: “Alles om de oversterfte weg te moffelen.”
Waarom doet het RIVM dit?
Deze ‘actie’ was door hem al voorspeld. Hij hield het op ‘minstens 2 procent’, maar het werd dus 4 procent.
“Laat dat even doordringen. Er is sinds mei 2021 aanhoudend hoge sterfte,” merkt medisch adviseur Wendy Mittemeijer op. “Het RIVM probeert nu de baseline en bandbreedte aan te passen. Maar daardoor gaan er niet minder mensen dood. Het lijkt wel op een doofpot.”
“Waarom doet het RIVM dit?” vraagt ze.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…